Adevărul despre relația dintre Nicolae Ceaușescu și sora lui: ‘Cumnata Elena a pus picioarele pe capul lui’

de: Ștefan R. Apostol
27 01. 2022

Printre cei mai cunoscuți membri ai familiei Ceaușescu, cu excepția fostului dictator, s-a numărat și Elena Bărbulescu. Sora dictatorului, nu fusese implicată în politică. Ea a fost profesoară și funcționar în învățământul județean până când guvernarea de 25 de ani a fratelui s-a încheiat printr-o revoltă sângeroasă în decembrie 1989. Soldați și polițiști români, în timpul evenimentelor din 1989, au arestat-o pe Elena Bărbulescu, și pe fiul acesteia, Emil, în timp ce se ascundeau în orașul natal al lui Ceaușescu, Scornicești. La vârsta de 72 de ani, aceasta avea să moară, din cauza unui cancer la măduva osoasă, în 2001.

Elena Bărbulescu și relația sa cu Elena Ceaușescu

Elena Bărbulescu era a treia soră al dictatorului Nicolae Ceaușescu, iar istoricii și apropiații au consemnat faptul că nu prea a avut o relație bună cu Elena Ceaușescu. Până la venirea lui Nicolae Ceaușescu la cârma partidului și a statului, fusese doar profesoară de istorie în Scornicești.

După accederea fratelui său, Elena Bărbulescu va ocupa funcția de inspector școlar în județul Olt, devenind extrem de cunoscută, și nu datorită calităților sale, ci prin modul dur de a-și trata subalternii.

Acest gen de comportament, spun apropiații cuplului dictator, Elena Bărbulescu l-ar fi avut și cu cumnata sa, Elena Ceaușescu, despre care nu de puține ori ar fi spus  că îl ținea sub papuc pe fratele ei.

„Foarte rar am ocazia să mă întâlnesc cu fratele meu. Nu-l lasă Elena Ceauşescu să vorbească cu nimeni dintre rudele noastre şi nici cu fraţii şi cu surorile. Face un mare scandal şi nu-l slăbeşte din ochi.

Doar când vine la Scorniceşti, mai reuşesc, din când în când, să mai schimbăm câteva vorbe şi atunci pe furiş, când nu ne zăreşte ea. A pus picioarele pe capul lui. Este o mare nenorocire.”, se confensa Elena Bărbulescu.

Dezvăluiri făcute de ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului

Multe din lucrurile aflate despre relația dintre Elena Bărbulescu, fratele ei, și Elena Ceaușescu, au fost publicate de ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului, în cartea sa, intitulată „Toată vremea-și are vreme”.

Multe dintre acestea au apărut, după ce, spune ÎPS Calinic, sora dictatorului a început să i se confeseze în vizitele de la Mânăstirea Argeșului.

Un alt episod relatat în carte, este cel al întâlnirilor cu părinții celor doi, Alexandrina şi Andruţă Ceauşescu, care locuiau deja la București, în vila din Primăverii.

Într-una din mărturisiri, Elena Bărbulescu spune că de cele mai multe ori, când își vizita părinții, nu putea să-și vadă fratele, pe Nicolae Ceaușescu, acuzând-o tot pe cumnata sa, Elena Ceaușescu.

„ La Bucureşti, când mergem să ne vedem părinţii, nu-mi pot vedea fratele, continuă Elena Bărbulescu, pentru că interzice tuturor să stea de vorbă cu noi, refuzând să ajungem la părinţi (…).

Aşa am înţeles starea lucrurilor, oarecum. Elena Bărbulescu prevedea întâmplări nefericite pentru ţară şi familia sa. Peste câteva luni îmi spune, în taină:

Sunt schimbări politice în jurul nostru. Nici noi nu vom scăpa. Să ne grăbim cu lucrările la Mănăstirea Brâncoveni. Barem asta să rămână după noi.”, se  arată într-un fragment din cartea „Toată vremea-și are vreme”.

După evenimentele din Decembrie 1989, când este arestată, alături de fiul ei, se retrage în Scornicești. În 2001, avea să moară, într-un spital din București, în urma unui cancer, la 72 de ani.