Adevărul despre plecarea păsărilor flamingo din Delta Dunării. Au fost sau nu alungate de turiști?

de: Ionuț Vieru
03 06. 2021

În ultimii ani, păsările Flamingo au fost văzute în mai multe zone din Delta Dunării. În această primăvară, numărul lor a fost mai mare, iar apariția lor nu a trecut neobservată ușor. Turiștii au dat năvală pentru a le fotografia.

Păsări Flamingo în Delta Dunării

Lacurile din teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării au devenit gazdă pentru păsările flamingo timp de o săptămână. Apariția lor exotică a atras turiștii în număr cât mai mare, iar aceștia au dat năvală în mediul lor. Le-au fotografiat și le-au filmat chiar și cu drone.

Ulterior, mai mulți iubitori ai naturii și ai păsărilor i-au rugat pe turiști să nu mai meargă să le fotografieze sau să le filmeze. Acest lucru le sperie. Cu toate acestea, nimeni nu a ascultat, iar turiștii au venit în număr din ce în ce mai mare. De asemenea, a venit și un avertisment de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.

„Presiunea vizitatorilor, precum şi acţiunile mai puţin etice ale unor persoane care au intrat în această zonă strict protejată în care este permisă doar cercetarea, au fost printre factorii ce au determinat plecarea păsărilor flamingo către alte locuri cu mai multă linişte şi hrană“, anunţă agenţii ecologi din Delta Dunării.

Este sau nu vina turiștilor că au plecat

În plus, unii turiști au fost chiar și amendați, însă mulțimea nu a încetat să apară. După ce păsările au plecat definitiv, au început să se caute și vinovații. Autoritățile îi învinovățeau pe turiști. Cristi Domșa, ecolog și reprezentantul Societății Ornitologice din România, consideră că păsările au plecat din cauza publicității intense care s-a făcut odată cu apariția păsărilor.

„Imaginile spectaculoase cu zeci de păsări flamingo în Delta Dunării au dus la hăituirea lor de către turiştii dornici să le fotografieze. Aici, în zona strict protejată Sărături, au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar, din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă“, este de părere el.

„Personalul de control al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării monitorizează continuu teritoriul rezervaţiei. Aceștia aplică de fiecare dată sancţiunile prevăzute de lege atunci când aceasta este încălcată. Dar, dincolo de norme şi măsuri coercitive, regulile de bun-simţ şi comportamentul ecologic ne cer ca în orice situaţie să ne comportăm cu respect faţă de natură şi de mediu. De tot ceea ce înseamnă viaţă şi suport al vieţii pentru noi şi generaţiile viitoare“, au spus agenţii ecologi ai rezervaţiei Delta Dunării.