Adevărul despre ‘pielea de găină’. Ce beneficii secrete are asupra sănătății oamenilor
Toată lumea știe celebra senzație din popor legată strâns de emoțiile puternice – pielea de găină. Care sunt beneficiile acestei stări asupra sănătății oamenilor? Iată mai multe detalii pe care sigur nu le cunoșteai!
„Piele de găină”: ce beneficii are asupra oamenilor?
Expresia din popor are și alte explicații. Sunt oameni de știință care afirmă că acest efect nu este altceva decât o reacție lăsată de strămoșii noștri, primatele. Tot aceștia sugerează că avem nevoie de senzația în cauză în viața de zi cu zi pentru că are beneficii pentru sănătate.
Ultimele studii atestă faptul că atunci când simțim că pielea tremură corpul produce efecte pozitive. Efectul acesta ne ajuta în trecut să supraviețuim. Mai exact, pe măsură ce temperatura mediului scădea, mușchii din jurul foliculilor de păr declanșau efectul de „piele de găină”, lucru care asigura termoreglarea trupului, producând căldură în interior.
Pe strâmoșii noștri îi avertiza atunci când era vreun pericol prin preajmă, infuzia de adrenalină din corp făcându-le părul să se ridice. Aspectul respingător îi făcea pe prădători să se retragă, iar ei rămâneau în siguranță.
De asemenea, puțini știu că senzația contribuie la cicatrizarea rănilor. Majoritatea organelor noastre sunt formate din țesuturi diferite, iar în piele acestea sunt organizate altfel.
Nervii sunt conectați la mușchii netezi și mici, iar asta ajută la reglarea reacțiilor chimice și fizice ale corpului, iar pe lângă asta răspunde și stimulilor din mediul înconjurător.
În proces intră și celulele stem, la fel ca în cazul regenerării părului, astfel se produce cicatrizarea rănilor. Mai exact, cu cât celulele stem sunt stimulate prin efectul „piele de găină”, cu atât vindecarea e mai rapidă, motiv pentru care în majoritatea cazurilor când e nevoie de o grefă de piele e luată de pe scalp.
Alte detalii
„Atunci cand vorbim de exemplu despre reflexul pilomotor, acel fenomen care da o senzație de piele de găină în momentele în care ne este frig sau ne este teamă, într-o zi în care poate ne-am îmbracat prea subtire sau cineva și-a uitat haina pe balcon, sau poate cineva a făcut o farsă si te-ai speriat, rămâne totuși întrebarea –
De ce ni se face pielea de găină? Cu totii stim ca pielea umana este responsabila de raspandirea firelor de păr și că nivelul de hormoni pe care îi avem în organism influențează pilozitatea in zona fetei, urechilor, mainilor, pieptului. Se pare ca fiecărui fir de păr de pe corpul uman ii corespunde un anumit nerv care declanseaza o reacție nervoasa.”, arată farmacialapretmic.ro.