Adevărul despre pateul vegetal de post. Ce conține, de fapt, și cât de periculos este
Mulți dintre români preferă să consume pateul vegetal, mai cu seamă că pe piață au apărut diverse tipuri cu diferite arome. Ce conține, de fapt, acest produs și cât este de periculos?
Cât de periculos este pateul vegetal?
Pateul vegetal care se găsește în România este un real pericol pentru organismul uman din cauza multor aditivi pe care îi conține. În timp ce specialiștii nu recomandă consumul lor, piața oferă clienților din ce în ce mai multe tipuri de pateuri vegetale cu diferite arome. Desigur că cei care sunt vizați în primul rând sunt aceia care au renunțat la carne.
„Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România.
Unele din pateurile existente în magazine au fost analizate și s-a descoperit multitudinea de aditivi alimentari care pot provoca probleme de sănătate atunci când sunt consumați în cantități mari.
Aditivi din pateuri vegetale:
1. Cora – 15 aditivi
2. Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate – 11-13 aditivi;
3. FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărășești, Clever, Delicii și capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate – 8-10 aditivi;
4. 365M, Delicii și capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – 4-7 aditivi;
5. Inedit – 0-1 aditivi.
E1520 – produs care se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței.
E635 – posibil cancerigen, regăsit în 29 din produsele de pe piață
E621 – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, poate declanșa Alzheimer și Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, bătrâni sau cardiaci.
E412 – aditiv care poate fi consumat moderat pentru că produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme.
Probleme descoperite pe etichete
– Glucidele sunt adausuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă
– Zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutrițională
– Atunci când produsul conține soia, nu este menționat dacă este sau nu modificată genetic
– Nu se declară proveniența uleiului vegetal – palmier, rapiță, in etc. – În unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menționat tipul condimentului și având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie știută denumirea respectivului condiment.
– Nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale (Sursa: studiu infocons.ro)