Adevărul despre legătura dintre degerături și covid-19. Valeriu Gheorghiță a clarificat tot

de: Anca Lupescu
14 01. 2022

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre degerături în contextul legăturii pe care acestea le au cu covid-19. De altfel, Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din Institutul de Sănătate Publică, a făcut și ea precizări în acest sens. Pot fi considerate degerăturile manifestări cauzate de virusul Sars Cov2?  Întrebată despre informațiile privind presupusele simptome date de Omicron, potrivit cărora pacienții cu această tulpină prezintă degerături în lipsa expunerii la frig, Adriana Pistol a răspuns că definiția de caz pentru infecția cu virusul, indiferent de variantă, nu s-a schimbat.

Sunt degerăturile printre efectele Omicron?

„Nimic nou nu a intervenit și nu are absolut nicio legătură cu degerăturile”, a declarat Adrian Pistol.

Șeful DSU le-a transmis jurnaliștilor să fie atenți de unde se informează.

„Observația poate fi reală sau nu, dar definiția de caz se schimbă, dacă e cazul, la nivel internațional, prin consens”, a afirmat Arafat.

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că degerăturile sunt cazuri extrem de rare și sunt legate de vasculita și de efectul trombogen pe care COVID-19 îl are.

„La anumite persoane poate să inflameze vasele de sânge de la nivelul extremităților și sunt practic urmate de o serie de modificări locale care, evident, la prima vedere seamănă cu o degerătură.

Se poate învineți un deget sau să apară anumite leziuni cu aspect violaceu care practic nu este altceva decât o zonă de țesut nevascularizată.

Sunt foarte rare, dar nu este un aspect tipic pentru COVID-19, se întâmplă și la alte infecții”, a declarat Gheorghiță.

Ce sunt degerăturile

Cazurile grave de degerături pot duce la pierderea degetelor de la mâini sau de la picioare, hipotermia fiind de asemenea o problemă frecventă în regiunile cu temperaturi foarte scăzute.

La temperaturi extrem de scăzute sau dacă o persoană este expusă la condiții de îngheț pentru o perioadă îndelungată, fluxul sanguin către anumite părți ale corpului poate scădea la niveluri periculoase. Astfel de părți ale corpului includ degetele de la mâini, degetele de la picioare, mâinile și picioarele.

Atunci când anumite părți ale corpului nu primesc suficient sânge bogat în oxigen, celulele și țesuturile pot muri.

La punctul de îngheț, care este de sau zero grade celsius, o persoană poate începe să simtă durere după doar câteva secunde. Această durere este probabil cauzată de degerături, care se referă la stadiile incipiente ale degerăturilor. Condițiile umede o pot înrăutăți.