Adevărul despre femeile-girafă din Thailanda. Ce secret ascund inelele de la gâtul lor
Tribul Padaung este cunoscut la nivel internațional pentru inelele lor lungi de alamă, creând iluzia unui gât alungit. Femeile girafă din Thailanda provin dintr-o ramură din grupul etnic birmanez Kayan. Tribul Padaung a fost persecutat de generații. De când au fost relocați în Thailanda ca refugiați, sunt acum adevărate atracții turistice.
Povestea tribului Padaung și femeile girafă
Considerate „una dintre puținele culturi matriarhale ale lumii moderne”, femeile Padaung sunt cunoscute pentru inelele de alamă plasate pe gât și picioare. Bătrânii din trib așează de obicei inelele pe gâtul fetelor încă de la vârsta de cinci ani, procesul durând peste două ore.
Așa au ajuns să fie cunoscute sub numele de femeile girafă. Inelele pot fi înalte de paisprezece centimetri și cântăresc până la 9 kilograme. Dar cu timpul, femeile „se obișnuiesc cu vânătăile și disconfortul” și dorm cu un tampon sub gât pentru a preveni ulterioare răni.
Întrebate cu privire la originile inelelor, multe femei Padaung oferă răspunsuri diferite. Mulți reporteri susțin că obiceiul a început să protejeze femeile de tigri, care de obicei atacă la gât. Alții spun că inelele îi vor împiedica pe comercianții de sclavi să le ia femeile. O femeie din Padaung explică:
„Acestea sunt povești spuse de oameni care nu știu. Unele triburi au urechi lungi. Unii au genunchii mari, unii au gâtul lung. Depinde de părinții tăi. Mama mea avea un gât lung, așa că și eu am un gât lung.
Oamenii spun că le purtăm pentru a ne proteja de tigri, nu este adevărat! Face parte din tradiția noastră Kayan, identitatea noastră culturală ca oameni dragoni. O considerăm o tradiție frumoasă.”
Unele femei „girafă” nu dau jos inelele toată viața
Practica culturală are dezavantajele sale. Femeile girafă poartă inele de alamă ce pot cântări până la 20 de kilograme, ceea ce face munca pe câmp extrem de dureroasă și dificilă. În mod curios, Kayanii spun că acest obicei a fost inițial stabilit pentru a face femeile mai puțin atractive, protejându-le astfel de răpirea triburilor rivale. În zilele noastre, acestea sunt purtate pentru a păstra tradiția culturală.
Inelele de alamă din jurul gâtului sunt extrem de strânse și este destul de greu să manevrezi cu ele, spun femeile din tribul Padaung. Fetele încep să poarte inele în jurul tibiei și gâtului la vârsta de cinci sau șase ani, dar depinde în mare măsură de bogăția familiei.
În mod tradițional, inelele sunt scumpe și nu orice familie își poate permite. În urmă cu șaizeci de ani, prețul putea ajunge la 2 cenți, dar acum costă până la 250 de dolari. Astăzi, majoritatea femeilor mai tinere din satele statului Kayah aleg să nu poarte inelele, văzând-o ca pe o practică învechită.
În credința populară, spun istoricii, purtând aceste inele se crede că femeile își lungesc gâtul. Se mai spune că unele femei Kayan nu își scot inelele de alamă de la gât pentru toată viața.
Cu toate acestea, peste granița din nordul Thailandei, inelele din jurul gâtului au crescut recent în popularitate, atrăgând turiști curioși și venituri pentru săteni. Femeile din tribul Padaung, astăzi au ajuns atracții turistice în Tahilanda.
O schimbare a tradiției
Datorită presiunilor vieții în Thailanda, inelele Padaung au căpătat un nou sens. Fetele sunt acum obligate să aleagă între cultura și libertatea lor. Din ce în ce mai multe tinere aleg să poarte inele din motive financiare.
Mulți administratori de tabără presează femeile să păstreze inelele, iar femeile girafă sunt principala sursă de venit pentru familiile lor. Mateu, un tânăr de 24 de ani din tribul Padaung, cu un inel de 30 de centimetri, spune:
„În Birmania, dacă o fată nu își dorește un gât lung, nu e nicio problemă. Dar aici este diferit. Dacă nu există femei cu gât lung, nimeni nu va veni să ne vadă și nu vom avea bani.”
Acesta a devenit noul mod de viață. Fetele extrem de tinere încep acum să poarte inele pentru a rămâne în Thailanda și a face bani. Obiceiul s-a transformat și nu mai deține frumusețea de odinioară pentru poporul Padaung. Unele femei și-au definit inelele „o închisoare”.