Adevărul despre datoriile lui Dinamo. Care e reala situație financiară a clubului, de fapt

de: Gabriel Peneș
03 06. 2022

Adevărul despre datoriile lui Dinamo. Gruparea din Ștefan cel Mare trăiește cea mai „neagră” perioadă din istoria sa. Echipa a retrogradat în Liga 2 pentru prima oară de la înființare, iar clubul se află în insolvență, existând chiar riscul falimentului. Părăsită de antrenor, dar și de majoritatea jucătorilor. Dinamo are parte de o primă veste bună, situația financiară fiind, paradoxal, cea care poate da o rază de speranță pentru viitorul clubului.

Adevărul despre datoriile lui Dinamo

Adevărul despre datoriile lui Dinamo. Deținătoarea a 18 titluri de campioană va face cunoștință, pentru prima oară în istoria sa, cu Liga 2. Echipa a început să fie părăsită de majoritatea jucătorilor, inclusiv de antrenorul Dușan Uhrin jr. care a plecat în Cehia.

Administratorul judiciar al clubului aflat în insolvență, Răzvan Zăvăleanu, declara de curând că datoriile dinamoviștilor se cifreeacă undeva la 7 milioane de euro.

„N-aș putea să arăt cu degetul către cei de dinainte, este evident că s-au făcut datorii de 7 milioane de euro în câteva luni. Din astea 7 milioane, câteva au fost acoperite din drepturile TV și din contribuția suporterilor. Altfel, ar fi fost 7 curați. Dacă nu s-ar fi făcut aceste datorii uriașe, Dinamo n-ar fi intrat niciodată în insolvență pentru că ar fi avut venituri exterioare care i-ar fi permis să rămână”, a declarat Zăvăleanu la Digi Sport.

Care e reala situație financiară a clubului, de fapt

Dinamo a primit și o veste bună în urma discuției dintre Zăvăleanu și liderii programului Doar Dinamo București. DDB a postat pe pagina de Facebook conținutul discuției. Iar primul lucru care a atras atenția a fost nivelul real al datoriilor clubului. Acesta ar fi mult mai mic, de fapt, cu condiția ca ajustarea planului de reorganizare să fie aprobat de judecătorul sindic și de creditori.

Practic, după ajustarea planului de reorganizare, datoriile lui Dinamo se vor reduce de la 7,6 milioane de euro, la 4 milioane. Din acestea, 2,4 milioane de eurovor fi către DDB. Prin urmare, mai rămân de plată 1,6 milioane de euro în trei ani.

„Datoriile pot fi reduse acum până la 4 milioane de euro, din care 2,4 milioane reprezintă datoria către DDB. Fără această datorie, rămân 1,6 milioane de euro, care pot fi plătiți în termen de 3 ani”, se scrie în comunicatul DDB de pe Facebook.

Sigla ar putea fi păstrată în continuare

Pentru Dinamo o altă problemă o reprezintă sigla echipei. Nicolae Badea, președintele ACS FC Dinamo, interzisese folosirea acesteia în scopuri comerciale. Acum, acesta ar putea să fie din nou de acord cu folosirea ei în mod gratuit, pe o durată nedeterminată.

„Am avut două discuții cu domnul Badea și există posibilitatea de a ne ceda sigla pe o perioada nedeterminată, cu drept de folosință gratuită. Săptămâna viitoare vedem dacă se concretizează această înțelegere. Dacă nu se va realiza, vom merge înainte cu rebrandingul și vom vinde produsele cu noua siglă. Există posibilitatea de a reuni palmaresul lui Dinamo 1948 cu cel din perioada Clubului Sportiv. Ar fi o reîntregire a palmaresului, prin care acesta ar fi pus la adăpost în caz de faliment”, a declarat Zăvăleanu, conform comunicatului menționat.

Tot Zăvăleanu a mai precizat că aducerea unui nou acționar ar putea fi cel mai bun lucru pentru Dinamo 1948. Iar acesta ar putea fi chiar Nicolae Badea, prin clubul ACS FC Dinamo. Totul se leagă însă de colaborarea în privința Centrului de Copii și Juniori ce ar putea fi preluate de gruparea deținută de fostul președinte de la Dinamo.

E nevoie de aducerea unui nou acționar

„Colaborarea cu CS Dinamo ar fi cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla clubului. Și cred că forma în care ar trebui să fie făcut acest lucru, ar fi ca CS Dinamo să fie unul dintre acționarii SC Dinamo 1948 SA, astfel că echipa de fotbal să se întoarcă de unde a plecat, în anii 90, în anumite condiții”, a declarat Zăvăleanu, conform Playsport.

Totul este legat de Centrul de Copii și Juniori SC Dinamo 1948 SA, mai precis de grupele de „minifotbal”, copiii până în 14 ani, mai multe echipe care ar urma să fie preluate de Clubul Sportiv Dinamo. Grupele mari, obligatorii conform criteriilor de licențiere, rămân la SC Dinamo 1948 SA.

În acest moment, acționariatul SC Dinamo 1948 SA, societate aflată în reorganizare judiciară (insolvență) este format din firma Lotus Perfect Products SRL (72,87%), Asociația Peluza Cătălin Hîldan (20,06%), Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo (7,03 %), respectiv Cornel Dinu (0,0313%).