Adevărul despre „bancnote false de 10 lei în circulație” din România. Mesaj de ultimă oră pentru toți românii
Bancnotele false sunt o certitudine despre care se vorbește din ce în ce mai mult. Dar, referitor la relatarea noastră, isteria creată de niște „bancnote false de 1o lei în circulație”, este chiar atât. O isterie. Presa locală bistrițeană a relatat despre motivul real din spatele acestei situații din județ.
Isteria din județul Bistrța cu „bancnote false de 10 lei în circulație”
Nu puține au fost situațiile în care, într-adevăr, autoritățile bancare și nu numai, s-au confruntat cu acest flagel. Au existat un număr important de bancnote false puse în circulație, dar s-a reușit scoaterea lor de pe piață.
Conform publicației locale, „Bistrițeanu.ro”, locuitorii din județ au început să reclame către autorități apariția unor „bancnote false de 10 lei în circulație”.
Dar, așa cum relatează publicația, isteria a fost creată artificial, iar aceste „bancnote false de 10 lei în circulație”, de fapt, sunt cât se poate de autentice, explicația venind din partea IPJ BN:
„Dăm asigurări că NU este vorba de bancnote false de 10 lei. E vorba de două ediții diferite ale BNR, cu diferențe de culoare și grafică!”, au transmis reporterilor Bistrițeanul.ro, reprezentanții IPJ BN.
Bancnote emise de BNR în culor diferite
Bancnotele în cauză, spun reprezentanții BNR, sunt din două serii diferite.
Prima a fost emisă în 2005 și prezintă o culoare mai deschisă a inscripțiilor de pe hârtie, plus culoare mai deschisă la ștanță. O altă particularitate a bancnotei emise în acel an este prezența a două pensule pe hârtia printată.
Cea de a doua bancnotă, precizează instituția bancară, a fost emisă cu trei ani mai târziu, în 2008. Respectiva bancnotă este diferită de cea din 2005, prin culoarea mai închisă, lipsa celor două pensule și prezintă o culoare mai închisă a înscrisurilor de pe hârtie.
În concluzie, de aici apar diferențele între cele două bancnote aflate în circulație, și tot de aici și isteria provocată printre bistrițeni.
Numărul de bancnote false care au circulat in Romania in ultimii ani
Potrivit unor estimări publicate anul trecut de către BNR, au fost retrase din circulație 460.000 de bancnote în 2020.
Cu un an înainte, în 2019, erau retrase 59.000 de bancnote. Au existat mai multe operațiuni în România care au dus la identificarea și retragerea din circulație a 1.300 de bancnote false.
Cea mai recentă operațiune a autorităților române, sprijinite de Europol, au destructurat un grup de crimă organizată care falsifica euro și lei românești.
În urma acestei operațiuni au fost confiscate bancnote false de 50, 100 și 500 de euro în valoare de 450.000 de euro.
Bancnotele produse pe hârtie au fost distribuite în mai multe țări din UE. Autoritățile spun că acestea au ajuns în Austria, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Țările de Jos, România, Slovacia și Spania.
Ancheta a descoperit, de asemenea, că falsificatorii achiziționaseră recent tehnologia necesară pentru a utiliza polimeri. Se presupune că aceștia sunt mai greu de copiat decât hârtia.