Adevărul despre afirmaţiile lui IPS Teodosie despre femei. De ce ar putea să nu fie sancționat, de fapt

Adevărul despre afirmaţiile lui IPS Teodosie despre femei. De ce ar putea să nu fie sancționat, de fapt
Reacția Arhiepiscopiei Tomisului după declarațiile ÎPS Teodosie

Una dintre cele mai recente și mai puternice declarații făcute de ÎPS Teodosie a fost aceea cu privire la rolul femeii și al bărbatului în mijlocul bisericii, considerând că femeia a început păcatul. După ce afirmațiile sale au jignit milioane de femei, Arhiepiscopia Tomisului vine cu o părere diferită față de cele spuse de ÎPS Teodosie.

Afirmațiile ÎPS Teodosie despre femei

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este recunoscut deja pentru afirmațiile controversate pe care le-a făcut pe toată perioada pandemiei, mai ales că acesta s-a remarcat prin negarea cu vehemență a multor reguli impuse de autorități.

În ciuda lucrurilor enunțate, până acum, Arhiepiscopul Tomisului nu a jignit nicio categorie de persoană, astfel încât, anumiți cetățeni să se simtă lezați. Ei bine, cu câteva zile în urmă, în cadrul emisiunii “Dialog duhovnicesc”, de la Radio Dobrogea, ÎPS Teodosie a explicat de ce femeile nu au, de fapt, roluri importante în biserică. Acesta a explicat că nu este vorba despre discriminare, ci de faptul că ea reprezintă simbolul păcatului, neputând transmite din acest motiv rugăciunea.

“Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale.

Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar fi înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul.

Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Ce se va întâmpla cu sesizarea făcută la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD)

În urma sesizării făcute de Asociația VeDem Just către CNCD, Arhiepiscopia Tomisului s-a autosesizat, exprimându-și curiozitatea cu privire la reacția instituției după plângerea făcută la adresa ÎPS Teodosie.

Potrivit comunicatului transmis de Arhiepiscopia Tomisului, declarațiile făcute de ÎPS Teodosie nu reprezintă o părere personală, ci adevăruri regăsite în înscrisurile biblice.

„Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declarațiile IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei”, se arată în documentul oficial.

Instituția a oferit explicațiile religioase la care a făcut referire Arhiepiscopul Tomisiului, susținând că presa a interpretat eronat anumite afirmații care ar fi putut considerate discriminatorii și jignitoare la adresa femeilor.

„1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoșilor Adam și Eva în păcat, textul descriind cum șarpele a amăgit inițial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.

2. Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune: Aceasta este o constatare a Sf. Pavel și nu o acuză la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere.

Astfel, Sf. Pavel expune învățătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii”, se mai arată în document.

În concluzie, ÎPS Teodosie nu a făcut altceva decât să explice evenimentele biblice și învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române, potrivit instituției mai sus menționate.

„Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române”, au transmis reprezentanții Bisericii de la Constanța.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI