Acuzații grave pentru Laura Codruța Kovesi. Ce legătură are cu documentele din arhiva fostei Securități
Istoricul Marius Oprea a adus acuzații grave care o privesc pe Laura Codruța Kovesi legate de arhiva fostei Securități. Pe scurt, mai multe documente din arhivele fostei Securități ar fi fost distruse, printre care și cea cu aprobarea lui Kovesi în funcția pe care o deține.
Acuzații grave care o privesc pe Laura Codruța Kovesi legate de arhivele fostei Securități
Marius Oprea i-a adus fostei șefe DNA mai multe acuzații grave care o privesc, în scrisoarea transmisă procurorului general interimar Bogdan Licu. Istoricul povestește că mai multe documente importante din arhiva fostei Securități ar fi fost distruse, inclusiv cele cu aprobarea Codruței Kovesi în funcția pe care o deține. De asemenea, Oprea susține și că deține informații din interiorul Parchetului General, că asemenea operații au avut loc încă din 2008, iar ele au continuat și, astfel, s-a distrus o cantitate mare de documente.
Miza, admite acesta, este una largă și face parte dintr-un scenariu complex, lung și din punctul de vedere al organizatorilor lui de camuflare a caracterului criminal al regimului comunist. În legătură cu procedura de distrugere, Marius Oprea declară că ea este promovată de un responsabil al arhivei în care se păstrează documentele, respectiv generalul Ioan Vasilache, care conducea Direcția Parchetelor Militare și ”trebuie neapărat avizat acest proces verbal de distrugere de șeful unității, pe atunci procurorul general Laura Codruța Kovesi”.
Mușamalizarea trecutului comunist
„Fireşte că există un aşa temei legal al distrugerii pentru că documentele depăşiseră termenele de păstrare, dar pe de altă parte, conform legii CNSAS, ele ar fi trebui predate acestei instituţii. Chiar dacă erau dosare de la arhivele tribunalelor teritoriale militare, ele priveau condamnarea la moarte sau instrumentarea unor dosare de către procurori militari sub coordonarea fostei securităţii. Ori, aşa ceva nu trebuia distrus, era o valoare istorică inestimabilă pentru cercetători şi nu numai”, a mai spus Oprea. În final, istoricul declară că acțiunea a făcut parte și dintr-o operațiune generală de mușamalizare a trecutului comunist”.