Acte pe care trebuie să le ai în mașină ca să nu iei amendă. Sancțiunile sunt drastice

de: Dana Cazacu
07 09. 2022

Poliția rutieră poate să te oprească în orice moment dacă te afli la volan. Din acest motiv este bine ca șofer să fii mereu pregătit. Odată ce ești oprit, ți se solicită din partea polițiștilor rutieri, o serie de documente. Trebuie să le ai mereu asupra ta, dacă vrei să eviți amenzile și să scapi de bătăile de cap cauzate de lipsa acestora. Iată așadar ce acte pe care trebuie să le ai în mașină ca să nu iei amendă.

Acte pe care trebuie să le ai în mașină ca să nu iei amendă

În aceste timpuri, când facem totul pe fugă este foarte ușor să pierzi din vedere actele pe care trebuie să le ai în mașină ca să nu iei amendă. Chiar dacă tehnologia te ajută să faci online, o asigurare RCA, atunci când ieși cu mașina, trebuie să faci dovada fizică a acesteia și nu numai.

Atunci când te afli în trafic, poliția rutieră îți poate solicita, în urma unui control de rutină, sau pentru alt motiv, niște documente pe care este bine să le ai mereu la îndemână. Iată ce acte ți se pot cere atunci când ești tras pe dreapta și fără de care nici nu ar trebuie să urci la volan, nici măcar dacă este vorba despre un drum scurt.

Permisul de conducere

Nici nu ai ce căuta la volanul unei mașini dacă nu ai permis de conducere. Acesta face parte dintre cele mai importante documente pe care ar trebuie să îl ții mereu în portofel. Atunci când ieși în trafic, ca șofer ești obligat să ai asupra ta permisul de conducere, potrivit legislației în vigoare. Condițiile care trebuie îndeplinite sunt valabilitatea acestuia și faptul că acesta trebuie să corespundă categoriei sau subcategoriei vehiculului condus.

Buletinul sau cartea de identitate

Buletinul sau cartea de identitate reprezintă alt document pe care trebuie să îl ai asupra ta, pe lângă permis, atunci când te afli la volanul unei mașini. Condiția este reprezentată de valabilitatea acestuia. Pentru a te putea identifica, poliția îți va solicita acest document, fără de care nu poți să pleci la drum, dacă conduci.

Certificatul de înmatriculare a mașinii

Certificatul de înmatriculare este obligatoriu pentru a circula pe drumurile publice. Acesta este eliberat de către DRCPIV, alături de plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Acesta cuprinde mai multe informații precum:

  • numele proprietarului mașinii
  • categoria şi subcategoria mașinii
  • numărul de înmatriculare al mașinii.
  • istoricul înmatriculărilor vehiculului și datele personale ale proprietarilor
  • date tehnice ale mașinii.

Inspecţia tehnică periodică

Pentru a ieși cu mașina pe drumurile publice este obligatorie Inspecția Tehnică Periodică sau mai pe scurt ITP-ul. Acesta se face de către RAR (Registrul Auto Român) din doi în doi ani, pentru mașinile mai noi de 10 ani și anual pentru mașinile mai vechi de 10 ani. Valabilitatea acestuia se regăsește în certificatul de înmatriculare a mașinii.

Asigurarea de răspundere civilă auto sau, pe scurt RCA-ul

Șoferii care ies cu mașina pe drumurile publice sunt obligați să încheie o poliță RCA, de asigurare obligatorie. Aceasta poate fi verificată și electronic, nemaifiind nevoie să fie prezentată în format fizic. Șoferii pot face asigurare pe ce perioadă doresc, precum și la ce companie doresc, din cele existente pe piață, singura condiție este reprezentată de valabilitatea asigurării.

Rovinietă

Șoferii care vor să circule pe drumurile naţionale, intravilane, în afara oraşelor, a reşedinţelor de judeţ sau a municipiilor trebuie să achite taxa de rovinietă, pentru a avea drept de circulație pe acestea. Indiferent de reședința șoferului sau de țara în care este înmatriculată mașina, trebuie achitată această taxă. Aceasta trebuie să fie valabilă și poate fi verificată de poliție sau prin intermediul camerelor montate pe drumuri.

Rovinieta poate fi achiziționată pentru o perioadă de valabilitatea poate fi de maximum 12 luni, dar poţi alege să plăteşti şi pentru 1 zi, 7 zile, 30 de zile sau 90 de zile, în funcţie de cum dorești. Tipul de autoturism și greutatea mașini fac prețul rovinietei.