29 iul. 2022 | 14:07

Acte necesare schimbare permis auto 2022. Ce taxă trebuie să plătești și în cât timp se eliberează

Utile
Acte necesare schimbare permis auto 2022. Ce taxă trebuie să plătești și în cât timp se eliberează

Acte necesare schimbare permis auto 2022. Pentru a conduce pe drumurile publice, vehicule motorizate este nevoie de obținerea unei autorizații administrative. Aceasta poartă denumirea de permis de conducere. Pentru a obține permisul de conducere este nevoie să se facă școala de șoferi. De la vârsta de 18ani se poate aplica pentru obținerea unui permis de conducere. Odată obținut, acesta are o anumită valabilitate. Când expiră, trebuie schimbat. Iată care sunt actele necesare pentru schimbarea unui permis de conducere în 2022.

Acte necesare schimbare permis auto 2022

Persoanele cărora le expiră permisul de conducere sunt cele care îl pot schimba. Acestea vor să știe ce acte trebuie să pregătească ca să facă cât mai repede o schimbare de permis în 2022. Pentru a evita cozile este recomandat să se facă o programare online, pentru schimbarea permisului auto. De asemenea se poate opta și pentru plata taxei online.

În cazul în care o persoană trebuie să își schimbe numele ca urmare a căsătoriei, dacă acesta a fost pierdut, deteriorat sau chiar furat acest document, se eliberează un duplicat. Pentru fiecare situație sunt necesare anumite acte, iată care sunt acestea.

Acte necesare pentru schimbare permis expirat

Permisul expirat se poate schimba atât înainte, cât și după expirare. Condiția de bază este să se efectueze vizita medicală. Iată ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului expirat în 2022.

  • cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată
  • buletin sau carte de identiate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei
  • permisul de conducere, în original
  • fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
  • în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie.

Acte necesare schimbare permis auto 2022 pierdut sau în cazul schimbării numelui

Titularul permisului pierdut, reținut sau furat, trebuie să declare acest lucru, pentru completare corespunzătoare a cererii de schimbare permis. Un duplicat al permisului auto va fi eliberat în astfel de cazuri.

Și în cazul schimbării numelui se eliberează tot duplicat. Persoanele care dețin permise de conducere care au fost emise după 1 ianuarie 2022, pot depune o cerere pentru eliberarea unui duplicat. Aceasta poate fi transmisă către Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor județean sau cel al Municipiului București, atât prin corespondență, la adresa poștală, cât și prin mijloace electronice. Trebuie atașate celelalte acte în copie sau scanate, în acest caz. Actele care au fost copiate sau scanate, trebuie aduse în original și prezentate la ghișeu, în momentul ridicării noului permis. Iată care sunt actele necesare schimbare permis auto, în acest caz:

  • cererea titularului –  Aceasta se editează informatic la ghișeu și se înmânează titularului pentru a o semna și pentru a completa informațiile privind motivul lipsei permisului de conducere. Dacă se solicită eliberarea duplicatului prin corespondență sau e-mail se poate descărca prin activarea butonului descarcă;
  • actul de identitate al titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reședința în România;
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei
  • permisul de conducere, în caz de deteriorare sau pentru schimbarea numelui
  • în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport, pașaport diplomatic/serviciu.

Preschimbare permis auto străin cu unul românesc

Titularul trebuie să depună personal dosarul de preschimbare, pentru preschimbarea permisului auto străin cu un permis auto românesc. Iată ce acte sunt necesare, în acest caz:

  • cererea pentru preschimbare permis auto
  • permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul
  • documentul de identitate al solicitantului, în original şi copie, respectiv: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România;
  • în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;
  • fişa medicală, în original, completată de o unitate de asistenţă medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt să conducă autovehicule din categoriile menţionate în permisul de conducere prezentat pentru preschimbare, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei.
Acte necesare schimbare permis 2022

Actele necesare în cazul permisului auto expirat, în 2022, care trebuie să fie schimbat

Unde plătești taxa pentru permis auto în 2022

Într-unul din conturile BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay situate in supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate și  universități, se încasează taxa pentru eliberarea permisului auto. Valoarea acesteia este de 89 de lei. Această sumă se poate achita prin Internet Banking, virament bancar, mandat poștal sau numerar. Cei care iau în calcul plata prin internet banking trebuie să știe că pentru a fi confirmată tranziția este nevoie să treacă 24 de ore. Această taxă poate fi plătită și online, în două moduri:

  • pe ghiseul.ro
  • pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Dacă o plată este efectuată pe ghișeul.ro sau pe drcpiv.ro, nu mai este nevoie să se facă dovada plății. În anul 2022, nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, taxa pentru permis auto. Pe site-ul DRCPIV se precizează acest lucru, în momentul în care se depun documentele.

Cum să faci programare pentru schimbare permis

Pentru a evita statul la cozi, se pot face programări online de către cei care doresc schimbarea permisului auto 2022. Acest lucru este foarte simplu. Se completează un formular, care cuprinde datele necesare, accesând site-ul DRCPIV.

Programarea online efectuată de către cei care doresc preschimbarea permisului se respectă întocmai. Aceasta poate fi pierdută în cazul în care se întârzie.

 În cât timp se eliberează permisul de conducere în 2022

Procedura de schimbare a permisului auto în 2022 este una rapidă. În decurs de câteva ore de la depunerea actelor necesare se face de obicei eliberarea permisului de conducere.

După trecerea timpului comunicat, permisul de conducere poate fi ridicat de către titular, de la ghișeu. Acesta trebuie să aibă asupra lui actul de identitate, în original.

Schimbarea permisului fără reexaminare

Schimbarea permisului auto 2022 se face fără reexaminare, potrivit legii nr. 49/2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Pentru a-l schimba este nevoie doar de fișa medicală, care se obține de la un centru autorizat.

Pentru a obține permisul de conducere de către conducătorii de autovehicule, potrivit art. 6, alin, (15) este nevoie de o fișă medicală. Aceasta se poate obține de la instituţii medicale autorizate – unităţile sanitare specializate, cu personal calificat şi dotare corespunzătoare pentru examinarea medicală a candidaţilor. Pentru a verifica lista unităților autorizate de asistență medicală, de la noi din țară, pentru examinarea ambulatorie a persoanelor ce doresc să-și schimbe sau să obțină permisul de conducere, se accesează site-ul Ministerului Sănătății. Iată lista acestor unități, aici.

Sancțiuni pentru cei care nu schimbă permisul de conducere expirat

Șoferii care aleg să circule în continuare cu permisul de conducere expirat, riscă să fie sancționați. Amenda este cuprinsă între 870 și 1160 lei. Pe lângă aceasta, șoferii vor primi între 6 și 8 puncte de amendă.

Acte necesare schimbare permis 2022

Schimbarea permisului de conducere în 2022 – actele necesare

PlaySport
BREAKING NEWS! Teo Trandafir și-a dat DEMISIA: „Din păcate, voi renunța”
Ego.ro
Andreea Marin, IREZISTIBILĂ în cea mai scurtă rochie purtată vreodată! Nu ai mai văzut-o așa
Digi24
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat al lui Shani Louk a fost premiată
Cancan.ro
Divorțează Prințul William de Kate Middleton?! Cei doi au recunoscut adevărul despre relația lor din ultimii ani
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Romania TV
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
Capital.ro
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
EVZ.ro
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Adevarul
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
BZI.ro
Cătălin Botezatu este într-o formă de invidiat! „Nu mă distrez și am un regim de viață ok!”
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Imagini de la locul prăbușirii dronei în Insula Mare a Brăilei. „Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Care era relația, de fapt, dintre Andreea Morega și Mirel Dragomir, omul care a ucis-o. A ieșit totul la iveală acum
Redactia.ro
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul disperat al bărbatului
Viva.ro
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom și a fost văzut de toată lumea, live, pe WC
Digi24
VIDEO O dronă ar fi căzut în Insula Mare a Brăilei. Armata face căutări în zonă
Digi24
Val de susținere pentru Oana Radu după ce cântăreața a povestit ce i-a făcut fostul soț
Unica.ro
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la concert
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Capital.ro
Tinerii din România care pot primi 330 de lei lunar, timp de doi ani
Antena 3
Cum arată acum Luana, fosta soție a lui Cabral. La 56 de ani, e într-o formă de zile mari
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
Vești PROASTE de la CASA de PENSII! NU se mai dau PENSIILE MAJORATE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro