Acte necesare pentru pașaport în 2023. În cât timp se eliberează și ce taxe trebuie să plătești

de: Dana Cazacu
17 01. 2023

Un pașaport este un document de călătorie eliberat de țara de origine care vă permite să călătoriți internațional. De obicei, un pașaport obișnuit este valabil între 5 și 10 ani. Din această cauză, foarte multe persoane care călătoresc sunt nevoite să îl reînnoiască atunci când expiră, pentru a mai putea călători. Iată așadar  ce acte sunt necesare pentru pașaport în 2023.

Cum obții un pașaport

Pentru a călători în spațiul din afara Uniunii Europene, cetățenii au nevoie de pașaport. În Marea Britanie, care deși a ieșit din UE pe 1 ianuarie 2021, cetățenilor le este permisă intrarea în țară doar cu pașaportul.

Să obții un pașaport în 2023 nu mai este complicat. Important este să știi care sunt actele de care ai nevoie pentru eliberarea acestuia precum și care sunt taxele pe care trebuie să le plătești. Pentru a evita timpul pierdut la coadă, în prezent se fac programări online pentru pașaport.

Acte necesare pentru pașaport în 2023

Există mai multe tipuri de pașapoarte. Iată care sunt actele necesare pentru obținerea unui pașaport în anul 2023, de către cetățenii adulți:

  • cartea de identitate în original
  • documentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport
  • pașaportul anterior, dacă mai există.

În cât timp se eliberează pașaportul în 2023

Pașapoartele simple electronice eliberate în țară pot fi ridicate în 5 zile lucrătoare. Totuși, acest termen se poate prelungi până la 10 zile lucrătoare, în funcție de volumul cererilor.

În cazul cererilor pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene, termenul este de 45 de zile lucrătoare, iar în cazul cererilor depuse din state terţe în raport cu Uniunea Europeană, termenul este de 60 de zile.

Acte necesare pentru pașaport în 2023 pentru copii

Pentru a obține un pașaport electronic sau simplu temporar, pentru copiii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, în anul 2023, este nevoie de următoarele documente:

  • certificatul de naștere al copilului, în original;
  • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
  • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
  • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există,
  • dacă cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Taxe pentru pașaport în 2023

În funcție de tipul pașaportului și de vârstă. Iată cât costă un pașaport simplu electronic, în funcție de vârsta persoanei care îl face:

  •  258 de lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani,
  • 234 de lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani.

Pașaportul simplu temporar, are o taxă fixă de 96 de lei, oricare ar fi vârsta persoanei care face pașaportul.

Pașaport 2023 – acte necesare

Unde se poti plăti taxele pentru pașaport

Iată unde se poate achita taxa pentru eliberarea pașaportului, începând cu data de 7 septembrie 2020:

  1. la casieriile unităţilor CEC Bank
  2. la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
  3. online, prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro.

Iată care sunt mențiunile pe care trebuie să le cuprindă documentul de plată, indiferent unde a fost făcută aceasta:

  • numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare
  • tipul pașaportului solicitat
  • contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare
  • suma plătită.

Diferența dintre pașaportul simplu temporar și pașaportul electronic

Există două tipuri de pașaport: pașaportul simplu temporar și pașaportul electronic, Fiecare dintre acestea are anumite caracteristici. Iată care sunt acestea:

 Pașaport simplu electronic

Valabilitatea acestuia este de:

  • 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani
  • 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani
  • 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani.

Pentru cetățenii care pun actele pe teritoriul României, termenul de eliberare al acestuia este de 5 zile. La consulate, în străinătate, într-un stat membru UE, acesta se eliberează în 45 de zile. Într-un stat care nu este membru UE, aceste se eliberează în 65 de zile.

 Pașaport simplu temporar

Valabilitatea acestuia este de doar 12 luni. Se eliberează în 15 zile lucrătoare. Se poate elibera și fără prezența copiilor sub 12 ani. Condiția este ca părinții acestora să aibă 2 fotografii ale copilului, care să fie tip buletin.

Programare online pentru pașaport

Pentru a evita statul la coadă, îți poți face programare online pentru pașaport. Tot ce trebuie să faci este să intri pe www.epasapoarte.ro.

Dacă ai făcut o programare, trebuie să o respecți întocmai. Așadar, chiar și 2 minute de întârziere, pot duce la anularea programării online, făcute.