Acest castel din inima României l-a vrăjit pe Sergiu Nicolaescu. Filmul de succes pentru care a fost distrus

de: Violeta Badea
29 08. 2024

În inima Apusenilor, un castel uitat de vreme ascunde o poveste fascinantă și tristă. Construit de un fost premier al României, Ion Gigurtu, castelul de la Zlatna a fost folosit în anii ’80 pentru filmarea unei pelicule de succes regizată de Sergiu Nicolaescu. Însă, în timpul filmărilor, clădirea a fost grav deteriorată, lăsându-o astăzi într-o stare de ruină.

Un simbol al istoriei, distrus în numele artei

Castelul din Zlatna, construit între 1936 și 1939, a fost reședința de vară a lui Ion Gigurtu, un prosper politician și industriaș al vremii. Arhitectura sa impresionantă și locația pitorească l-au transformat într-un simbol al regiunii Apuseni.

În anii ’80, însă, această bijuterie arhitecturală a captat atenția marelui regizor Sergiu Nicolaescu, care a decis să folosească castelul ca platou de filmare pentru pelicula sa de război ”Noi, cei din linia întâi”.

Deși producția a avut un succes considerabil, utilizarea castelului a venit cu un preț greu de plătit. În timpul filmărilor, unele dintre încăperi au fost incendiate intenționat pentru a spori realismul scenelor de război, ceea ce a provocat pagube ireparabile clădirii.

Aceste distrugeri au generat nemulțumirea multor localnici și iubitori de patrimoniu, care au văzut în această acțiune o lipsă de respect față de o piesă importantă a istoriei locale.

Ce s-a întâmplat cu castelul după filmări

După finalizarea filmărilor, castelul a fost cedat unei unități militare, care l-a folosit pentru diverse scopuri până la începutul anilor ’90. După Revoluția din 1989, imobilul a trecut în proprietatea Consiliului Județean Alba, care l-a scos pentru prima dată la vânzare în 2003. Din păcate, nu au existat doritori inițial, iar clădirea a continuat să se degradeze.

Un prim investitor a apărut în cele din urmă, o firmă italiană care a cumpărat castelul pentru 400.000 de lei. Deși s-au realizat lucrări de reabilitare parțiale, proiectul de a transforma castelul într-un hotel de lux nu a fost niciodată finalizat, iar clădirea a ajuns din nou pe piață.

Citește și Castelul din povești situat la doar două ore de România. Locul e magic, aici s-a filmat “Frumoasa din Pădurea Adormită”!

Un viitor incert pentru o bijuterie arhitecturală

În 2019, castelul a fost preluat de o casă de licitații și scos la vânzare cu un preț de pornire de 295.000 euro. A fost cumpărat de lanțul hotelier Hilton pentru 260.000 de euro, cu promisiunea de a-l transforma într-un hotel de lux. Însă, până în prezent, castelul rămâne în aceeași stare de abandon, o mărturie a unei epoci trecute și a nepăsării contemporane.

Această comoară arhitecturală, care a captivat imaginația lui Sergiu Nicolaescu și a fost martoră la filmarea unei producții de succes, așteaptă încă să fie readusă la viață.

Castelul din Zlatna, cu cei 8.800 de metri pătrați de teren și o suprafață utilă de 1.358 de metri pătrați, reprezintă o moștenire a istoriei românești ce merită salvată și revalorizată. Rămâne de văzut dacă noul proprietar va reuși să transforme această ruină într-o atracție de renume internațional.

Citește și Bijuteria unică din inima Capitalei ce rivalizează cu marile castele din Franța. E o minunăție arhitecturală cum rar vezi!