Care sunt cele mai periculoase şosele din România, cu accidente grave
Un număr de 80 de oameni au murit în Suceava de la începutul lunii ianuarie până la mijlocul lui decembrie în accidente rutiere. De cele mai multe ori accidentele au loc din cauza șoferilor, care se urcă la volan sub influența alcoolului și pierd contolul automobilului.
Suceava a ajuns un fel de punct negru pe harta rutieră a României. În total de la începutul anului până la mijlocul lunii decembrie, pe şoselele judeţului s-au înregistrat aproximativ 270 de accidente rutiere grave, în urma cărora 80 de persoane şi-au pierdut viaţa. În timp ce, în aceeași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate 89 de decese, potrivit Adevărul.
Județul în cauză continuă să dețină recordul la capitolul accidente rutiere, clasându-se pe primul loc la nivel național în ceea ce priveşte numărul de morţi de pe şosele. Care sunt cauzele pentru care aceste accidente se produc atât de frecvent.
Cel mai recent și în același timp cel mai grav accident s-a produs acum două săptămâni la Vadu Moldovei. În accident au fost implicați cinci tineri cu vârste cuprinse între 17 – 21 de ani și șoferul unui tir. Tinerii, care se întorceau de la o petrecere, au murit pe loc după ce maşina în care se aflau s-a izbit într-un tir care circula regulamentar. În urma necropsiei s-a stabilit că toţi cei cinci tineri erau băuţi. Iar accidentul s-a produs pentru că tânărul în de 21 de ani care se afla la volanul autovehicului a pierdut controlul volanului într-o curbă şi a lovit frontal tir-ul care circula din sens opus.
În luna noiembrie, două femei care mergeau pe marginea unui drum de pe raza raza comunei Mitocu Dragomirnei au fost lovite mortal. La volanul mașinii se afla preotul George Aperei, care a fugit de la fața locului. Preotula fost găsit acasă de poliţişti și s-a constata că avea o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost arestat prevenit pentru 30 de zile.
Șirul accidentelor tragice continuă cu trei tineri, care au murit pe loc într-un accident rutier care s-a produs la ieşire din oraş spre comuna Ipoteşti, în zona restaurantului Brădet. Accidentul s-a produs în luna septembrie, iar la volanul mașinii se afla un tânăr de 19 ani, care pe fondul neadaptării vitezei a pierdut controlul direcţiei de mers. Astfel, maşina a intrat într-un şanţ de pe marginea drumului, a lovit un stâlp de iluminat şi s-a răsturnat pe cupolă.
În urma impactului, şoferul şi cei doi pasageri au decedat. Ceea ce este cel mai grav este că potrivit poliţiştilor, puştiul de 19 ani nici măcar nu avea permis de conducere.
Care sunt cauzele nenumăratelor accidente
Ionuţ Epurenu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, spune că principala cauză pentru care au loc nenumărate accidente rutiere pe raza judeţului Suceava este indisciplina în trafic. „Viteza neadaptată, depăşirile neregulamentare şi indisciplină pietonală. Consumul de alcool nu este considerată cauză principală, este o cauză concurentă”, ne-a spus Epureanu.
Se pare că, în afara campaniilor de informare, Inspectoratul de Poliţie Suceava (IPJ) nu a mai luat altă atitudine pentru a preveni accidentele de circulaţie. După tragedia de la Vadu Moldovei, Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a cerut conducerii IPJ să facă un filmuleţ în care să prezinte imagini de la cele mai grave accidente de circulaţie din Suceava. Colajul va ajunge la şcolile de şoferi, în speranţa conştientizării cursanţilor cu privire la riscurile nerespectării Codului Rutier.
Alt motiv pentru care se produc accidene rutiere spun localnicii, îl reprezintă modul în care obțin tinerii permisele de conducere. Mii de tineri se înscriu în fiecare an la examenele pentru obţinerea permisului de conducere.
Unii dintre ei susţin proba practică în Suceava, dar alţii dau examenul în Vatra Dornei, unde există un singur semafor, la Câmpulung Moldovenesc unde este un singur sens giratoriu şi acela într-o zonă mai izolată a oraşului sau la Rădăuţi unde nu sunt staţii pentru mijloacele de transport în comun. Așadar, pentru a lua permisul, viitorilor șoferi le sunt testate deprinderile pe două străduțe dintr-o comună.