A trăit până la 148 de ani: care este povestea celui mai longeviv român

de: Puiu Alexandru
14 08. 2019

Un român ar putea fi cel mai bătrân om din toate timpurile. Maftei Pop a trăit până la 148 de ani și a decedat în 1952.

Conform documentelor de la primăria din localitatea în care și-a petrecut ultima parte a vieții, Maftei Pop s-a născut în Valea Loznii, județul Sălaj. A decedat 148 de ani mai târziu, pe 15 martie 1952 în Ciubăncuța, comuna Oșoi. S-a mutat dintr-un sat în altul când a împlinit 85 de ani.

Viața lui Maftei Pop a fost subiect de studiu pentru mai multe personalități române ale vremii, precum Ana Aslan sau Constantin Ion Parhon. Acesta din urmă a publicat un studiu elaborat despre condițiile în care a trăit Maftei și posibilele motive care au dus la longevitatea sa nemaiîntâlnită.

Deși este greu de stabilit veridicitatea documentelor, mai ales că s-a născut în secolul IX, sunt destul de multe surse de informare care îi atestă performanța. La Mare Unire de la 1918, avea deja 115 ani împliniți.

Cercetătorul Constantin Parhon i-a făcut o vizită lui Maftei Pop în anii `50, cu puțin timp înainte de deces. La momentul vizitei, avea mai multe probleme de sănătate specifice vârstei avansate, dar nimic ieșit din comun. Printre afecțiunile sale se numărau vederea slăbită, tremur și amorțeală. Nu era cocoșat deloc, iar pielea îi afișa pliuri similare cu cele ale unei persoane de 70 de ani.

Conform spuselor lui Maftei, alimentația din cea mai mare parte a vieții a fost formată din lapte, brânză și mămăligă. Nu a abuzat niciodată de alcool, dar fuma câte patru, cinci țigări pe zi. Decesul i-a survenit din cauza unei tumori abdominale, la câteva zile după vizita cercetătorilor. Din fericire, după interacțiunea cu medicii, a rămas o poză a bărbatului din acea perioadă. Aceasta se poate vedea mai sus, deși a făcut de mai multe ori înconjurul internetului, fără să fie evidentă povestea personajului.