A tăiat un cartof în două și apoi a încercat ceva nemaiauzit. Trucul pe care trebuie să-l știe gospodinele pentru casă

A tăiat un cartof în două și apoi a încercat ceva nemaiauzit. Trucul pe care trebuie să-l știe gospodinele pentru casă
A taiat un cartof in doua si apoi a incercat ceva nemaiauzit. Trucul pe care trebuie sa-l stie gospodinele pentru casa

De când a fost domesticit, pentru prima dată, în Anzii din America de Sud, acum aproximativ 8.000 de ani, cartoful modern a schimbat lumea. Și, deși sunt multe de spus despre cartof ca aliment, acesta poate îndeplini și o serie de funcții în afara bucătăriei. Iată câteva exemple ale numeroaselor moduri de a folosi un cartof crud pentru diverse sarcini casnice.

Cum cureți suprafațele din casă folosind un cartof

Indiferent că vorbim de un articol de îmbrăcăminte, mobilier tapițat sau un covor, există două moduri de a folosi cartofii cruzi pentru a elimina petele persistente.

Prima metodă presupune să tăiați pur și simplu un cartof crud în jumătate și să frecați pata cu interiorul legumei. Umiditatea naturală și amidonul din tubercul vor elimina petele de grăsime, iar suprafața va fi, din nou, curată.

A doua metodă presupune să adăugați câțiva cartofi cruzi, rași, într-un vas cu apă caldă și să-l lasați să stea, până când apa va căpăta o culoare tulbure.

După ce scoateți cartofii rasi din bol, luați o bucată de vată sau o dischete demachiante cu care veți tampona petele de pe haine, folosind apa de la cartofi.

Cum extragi un bec spart cu ajutorul cartofilor

Un al truc genial este să folosiți cartoful pentru a scoate becul spart. De exemplu, dacă partea superioară a unui bec se rupe în timp ce îl scoateți dintr-o priză, puteți utiliza un cartof crud pentru a-l scoate.

Tot ce trebuie să faceți este să tăiați o bucată groasă de cartof crud, apăsați partea tăiată a cartofului rămas în bulbul rupt și răsuciți ușor. Acest lucru ar trebui să vă permită să deșurubați ce a mai rămas din bec și să-l scoateți, fără probleme. Odată ce ați reușit, aruncați cartoful și resturile de bec la gunoi.

Cum elimini rugina cu ajutorul cartofilor

Cartofii conțin un compus numit acid oxalic, care ajută la descompunerea ruginii pe anumite metale, inclusiv pe fier. Pentru a încerca acest truc, trebuie să tăiați un cartof crud în jumătate.

Apoi, înmuiați bucata porționată în bicarbonat de sodiu și frecați cartoful de vesela ruginită. Insistați, dacă petele nu ies imediat. La final, clătiți și ștergeți bine obiectul metalic, folosind o cârpă curată.

Această metodă poate fi folosită pentru a îndepărta rugina de pe ustensile metalice de bucătărie, unelte, foarfece și alte articole de uz casnic.