A rămas fără permis, deși nici măcar nu se afla la volan. Cine conducea de fapt cu actele femeii. Reacția neașteptată a polițistului
Un polițist din Timișoara a fost pedepsit, după ce a dat o amendă greșită. Mai mult de atât, a luat și permisul altei persoanei decât cea vinovată. Judecătorii l-au condamnat definitiv pe omul legii la trei ani de închisoare cu suspendare.
O femeie a rămas fără permis, chiar dacă nu a încălcat nicio lege
Întâmplarea a avut loc în anul 2015, însă urmărirea penală a avut loc în anul 2018, iar dosarul a fost trimis în judecată în anul 2020. Polițistul a fost trimis în judecată într-un dosar de abuz în serviciu, după ce l-a prins pe un șofer de la o multinațională din Sânnicolau Mare conducând cu 131 km/h prin localitate.
Agentul, în loc să-l pedepsească pe cel care se afla la volan, a amendat-o pe soția acestuia, astfel încât bărbatul să nu rămână fără loc de muncă. Femeia a declarat că i-a dat soțului său documentele fără a-i cere detalii, iar după câteva ore a venit acasă spunându-i că a rămas fără permis de conducere.
„În dimineaţa zilei de 13.07.2015 soţul său a venit acasă şi i-a cerut cartea sa de identitate şi permisul de conducere, motivat de faptul că acestea au fost solicitate de organele de poliţie”, potrivit polițiștilor.
Bărbatul i-a explicat că a fost depistat în trafic cu viteză peste limita legală, așa că polițistul i-a cerut documentele soției pentru a nu-i suspenda lui dreptul de conducere, întrucât lucrează ca și șofer. Totodată, femeia a declarat că nu se consideră vătămată în drepturile sale.
Ce decizie a luat instanța
Agentul trimis în judecată a declarat în timpul procesului că șoferul prins cu viteză în localitate l-a rugat să nu-i rețină permisul deoarece rămâne și fără loc de muncă. „Ajută-mă cumva că rămân fără loc de muncă”, i-ar fi spus șoferul prins cu 130 km/h în localitate.
„Instanţa de fond în mod corect a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei , întrucât sunt îndeplinite în mod cumulativ condiţiile impuse de art.91 C.p., pedeapsa aplicată nu depăşeşte 3 ani închisoare, inculpatul nu a fost condamnat în trecut la pedepse cu închisoarea mai mare de un an, inculpatul a fost de acord cu prestarea unor munci în folosul comunităţii şi există convingerea instanţei, că raportat la posibilităţile de reeducare ale inculpatului, se impune aplicarea unei pedepse, dar nu şi executarea acesteia, impunându-se supravegherea conduitei inculpatului o anumită perioadă”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.
În urma procesului, judecătorii au decis să-l condamne pe agentul vinovat la trei ani de închisoare cu suspendare.