A pus zeamă de urzici peste roșii și nu i-a venit să creadă ce a urmat. Trucul genial pe care nu îl știe lumea

de: Năstase Mirabela
26 08. 2021

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă pui zeamă de urzici peste roșii. Ei bine, este un truc genial pe care trebuie să îl afli și tu. Iată când se stropes roșiile și când se prepară maceratul!

A pus zeamă de urzici peste roșii și nu i-a venit să creadă ce a urmat

Mai întâi trebuie să găsești urzici. Fie se găsesc în grădina ta, fie în locuri abandonate sau pe lângă păduri. Ca să prepari maceratul, vei avea nevoie de aproximativ un kilogram de urzici proaspete.

După ce ai cules urzicile, taie-le în bucăți lungi de maximum trei centimetri. Se va folosi un kilogram de urzici la 10 litri de apă. După ce le-ai tăiat, ele se pun într-un tifon pentru a obține o soluție gata strecurată. Evită să folosești o apă dură, de preferat este apa de ploaie. Amestecă soluția aceasta în fiecare zi, observând micile bule de aer la suprafață, care indică că soluția începe să fermenteze. Întreaga operațiune durează două săptămâni.

Când nu vei mai observa aceste bule la suprafață, înseamnă că soluția este gata. Se pune soluția apoi în sticle cu capac, ca să te asiguri că o păstrezi în condiții optime. De precizat este că maceratul de urzică se păstrează la loc răcoros. El este un insecticid natural ce elimină dăunători ca afidele sau acarienii. Ca să scapi de acești dăunători, stropește frunzele pe toate părțile cu această soluție. În plus, soluția se mai poate utiliza și împotriva bolilor fungice ale plantelor. Iar în cazul roșiilor se poate folosi și când vine vorba despre făinare.

Cum procedezi

Dar mare atenție, deoarece soluția o vei dilua în apă, înainte de folosire, utilizând 5% din soluție la 95% apă, atunci când uzi plantele. Dacă vrei să aplici soluția direct pe plantă, vei folosi un litru de soluție la 20 de litri de apă.

De menționat este că acest macerat de urzică oferă substanțe nutritive ca azot și potasiu, astfel că îl poți folosi în fiecare primăvară, ca să fertilizezi roșiile.

Astfel, substanțele vor ajuta răsadurile de roșii să reziste mai bine nolilor, stropindu-le de două ori pe lună. Tot maceratul de urzică se mai poate folosi la rădaurile de roșii înainte să apară fructele. Soluția va face ca plantele să crească mai viguros și să devină mai rezistente.

Răsadurile de roșii se mai pot înmuia în maceratul de urzică, înainte de a fi plantate. Ca să faci asta, ai nevoie de o soluție cu o concetrație de 20%, iar restul de 80% trebuie să fie apă. Soluția se poate folosi ca atare, numai pentru a ridica temperatura compostului. Tot ce trebuie să faci este să pulverizezi soluția pe compost, după care să îl amesteci foarte bine.