A pus puțină sare peste ouăle care urmau să fie adăugate în aluatul de cozonac. A ieșit un truc genial

de: Năstase Mirabela
02 10. 2022

Ce se întâmplă dacă pui puțină sare în ouăle pe care le adaugi apoi în aluatul de cozonac. Trucul este absolut genial și trebuie să știi și tu înainte de a te apuca de prepararea cozonacilor de sărbători. Cum nu mai este mult până atunci, poți încerci să te informezi asupra celor mai bune rețete sau sfaturi culinare despre cozonaci.

A pus puțină sare peste ouăle care urmau să fie adăugate în aluatul de cozonac

Dacă îți propui să prepari cozonaci, poți ține cont de anumite sfaturi ale celor mai iscusite gospodine. În primul rând, trebuie să ai grijă ca în bucătărie să fie o temperatură mai ridicată atunci când pregătești aluatul, iar ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei. Trebuie să știi că ouăle abia scoase din frigider sau laptele rece vor împiedica creșterea aluatului și coacerea uniformă.

Apoi, trebuie să încălzești laptele când pregătești maiaua din drojdie, însă trebuie să ai grijă să nu fie nici fierbinte. Dacă drojdia e opărită, ea își va pierde din proprietăți.

Trebuie să folosești laptele gras și proaspăt și să adaugi și câteva linguri de lapte condensat. Grăsimea va ajuta drojdia să dospească. Apoi, poți adăuga și o lingură de smântână grasă sau untură curată, pentru a spori cantitatea de grăsime din aluat.

Un alt sfat este să cerni făina și să adaugi treptat cantități mici, în ploaie. Trebuie să frămânți bine de fiecare dată, până ce toată cantitatea de făină este încorporată.

Un alt sfat este să opărești nuca pentru umplutură cu puțin lapte fierbinte, înainte de a prepara compoziția. Aceasta nu va mai avea gustul amărui.

Un alt sfat important este și acela de a freca ouăle cu puțină sare înainte să le adaugi în aluat. Motivul este că sarea va spori culoarea gălbenușului, iar cozonacii vor avea un aspect mai plăcut.

Rețetă de cozonac

  • 1 kg făină (cernută din nou înainte de a o folosi)
  • 200 g zahăr
  • 450 ml lapte (cald)
  • 100 g unt cu 80% grăsime
  • 4 ouă
  • coajă de la o lămâie rasă (dacă nu este tratată chimic)
  • 35 g drojdie proaspătă
  • 15-20 g sare

Pentru umplutură 

  • 500 g nucă (măcinată)
  • 200 g zahăr
  • 250 ml lapte (cald)
  • 2 linguri cacao pudră
  • esenţă de rom
  • esenţă de vanilie

Alte ingrediente

  • ciocolată neagră (dată pe răzătoare sau tocată mărunt)
  • stafide
  • rahat (tăiat cubuleţe mici)
  • mac
  • zahăr tos

Mod de preparare

Mai întâi faci coca. Pregătești drojdia, o amesteci cu puțin zahăr și apă călduță sau lapte, pentru a deveni un lichid mai gros. În laptele rămas, se toarnă zahărul și se amestecă până se topește.

Într-un bol mare, se toarnă făina, peste ea se adaugă drojdia și ouăle, apoi, treptat, amestecul de lapte cu zahăr. Spre final, se introduce sarea, untul și coaja de lămâie. După ce se omogenizează totul și se obține o cocă ușor lipicioasă, trebuie să lași la dospit.

Se adaugă într-un bol nuca, peste care se toarnă laptele cald, zahărul şi celelalte ingrediente. Se omogenizează totul până când se formează o cremă.

După ce a crescut aluatul, se stropește blatul de lucru cu puțin ulei, se pune pe el coca crescută și se împarte în două. Fiecare bucată se întinde bine, iar peste ea se pune jumătate din cremă și rulezi, apoi așezi acest cozonac cu nucă în tavă. La fel se procedează și cu următoarea bucată. Poți să ungi cozonacii cu ou pe deasupra și să presari peste ei mac și zahăr tos. Mai lași apoi cozonacii în tăvi, pentru a mai crește, încă 60 de minute.