A pus o roșie în coaja oului și nu i-a venit să creadă ce a urmat. Trucul genial pe care îl știu puțini români

de: Alexandru Ramnic
30 08. 2021

Pentru fermierii ocazionali, sau chiar cei profesioniști, există tot felul de trucuri care ajută la anumite culturi, cum ar fi cele de roșii. Zațul de cafea, sau cojile de ouă pot face adevărate minuni. Cojile de ouă, la fel ca zațul de cafea, sunt de fapt o metodă naturală, de a ajuta la culturile de roșii. Nu numai că există mai multe modalități de a fertiliza o roșie, dar veți găsi, de fapt, tone de moduri diferite de a folosi cojile de ouă în grădină. Așadar, data viitoare când spargi un ou, nu arunca coaja.

Cojile de ouă, fertizilator natural pentru culturile de roșii

Deși există multe povești despre acest aspect, folosirea cojilor de ou în grădină nu este un simplu mit. Sunt cu adevărat o metodă eficientă, cu sprijin științific, pentru fertilizarea roșiilor. Dacă ați auzit de coji de ouă și oțet pentru roșii, și asta funcționează. Pe de altă parte, cercetătorii confirmă faptul că sarea Epsom pentru plantele de tomate este un mit care poate de fapt să provoace putrezirea capătului florii.

În timp ce multe plante se bucură de mineralele găsite în cojile de ouă, putregaiul final al flori este o problemă  foarte frecventă pentru plantele de roșii. Floarea plantei de roșii putrezește și devine neagră ca urmare a umidității accentuate. Calciul furnizat de cojile de ouă ajută planta de tomate să-și regleze alimentarea cu apă, ajutând astfel la prevenirea putregaiului.

Cojile aduc un port de minerale necesare plantelor

Dar de ce cojile de ou fac de fapt treaba? În esență, cojile de ouă, ale căror structuri dure sunt alcătuite aproape în întregime din carbonat de calciu, oferă un stimul nutritiv puternic plantelor. Cojile de ouă oferă, de asemenea, plantelor alte minerale esențiale, cum ar fi potasiu și fosforul.

Adăugarea acestor substanțe nutritive puternice ajută la maximizarea recoltei de roșii, la creșterea producției de uleiuri aromatice care fac roșiile atât de aromate și la reducerea probabilității putregaiului la flori. Aasta face cu adevărat cojile de ouă din grădină deosebit de populare printre cultivatorii de roșii.

Și asta nu este tot ce face calciul din coaja unui ou. Acest super mineral întărește pereții celulari ai plantei. De asemenea, încurajează transferul echilibrat, sănătos și eficient al apei și translocarea carbohidraților. De multe ori, calciul rămâne imobil în plante odată ce este absorbit, mai degrabă decât să meargă în zonele în care este necesar. Modificarea solului cu coji de ouă sau udarea cu ceai din coajă de ouă ajută la remedierea acestei probleme.

Fertilizați culturilor de roșii cu cojile de ouă

Cea mai directă metodă de utilizare a cojilor de ouă pentru plantele de roșii este să le introduceți direct în compost sau sol. Este simplu ceea ce trebuie să faceți. Puteți curăța și usca cojile și le puteți sfărâma direct în compostul pe care îl folosiți pentru roșii. Pentru compost, cultivatorii recomandă utilizarea unor amendamente precum făina de varză sau gunoiul de grajd compostat pentru a spori creșterea și randamentul roșiilor.

Cojile de ouă sfărâmate funcționează și ele chiar în sol, dar asigurați-vă că faceți sfărâmarea după înmuierea cojilor de ou în apă pentru plantele pe care intenționați să le fertilizați, deoarece cojile ar trebui să fie întotdeauna curate și uscate. Adăugați cojile rupte în sol înainte de a semăna semințe sau de a pune plante, iar cojile se vor descompune în mod natural în timp, livrând calciu, fosfor și potasiu direct la rădăcinile plantei de roșii.

Totuși, acesta este un proces lent, deci considerați cojile de ou din sol ca un fel de îngrășământ pentru plantele de anul viitor. Dacă aveți resturi de coji de ouă, dar nu sunteți gata să le folosiți pentru fertilizare, puteți păstra în siguranță cojile curate și uscate în frigider sau într-un recipient protejat, rezistent la apă, în aer liber, până când aveți nevoie de ele.

Puneți semințele de roșii într-o coajă de ou. Efectul este unul miraculos

O altă varianță, la fel de simplă, este să puneți semințele de roșii chiar în interiorul unei coji de ou uscate. Luați niște semințe și urmați pașii de mai jos, trucul este valabil și pentru plantele ornamentale din casă, nu numai pentru semințele de roșii.

Păstrați cojile de ou din micul dejun, ulterior clătiți-le pentru a nu deveni lipicioase sau mirositoare. Faceți o gaură în coajă, apoi adăugați pământ în interiorul cojii de ou. Să fiți sigur că folosiți sol bun pentru semințe.

Adăugați semințele în sol și împingeți ușor în jos doar până când semințele sunt complet acoperite. Asigurați-vă că nu le împingeți foarte adânc. Dacă sunt adânc băgate în sol, răsadurile vor dura mai mult timp pentru a germina. Udați semințele și păstrați solul umed, dar nu înmuiat.

Dacă doriți cu adevărat să dați semințelor un ajutor, utilizați o cutie din plastic pentru ouă și puneți capacul. Aceasta va acționa ca o mini-seră. Odată ce semințele încolțesc, îndepărtați capacul, astfel încât să nu se dezvolte mucegaiul.

Puneți-le într-un loc însorit și bucurați-vă privind semințele cum cresc. Următorul pas este uneori cel mai greu, și anume să avem răbdare, să așteptăm până când este vremea să le plantăm afară.

Concluzie

Așa că, iată la ce vă pot ajuta cojile de ouă, mai ales dacă vă ocupați cu agricultura. Trucul, pe cât de simplu, este pe-atât de eficient, majoritatea fermierilor, din America de exemplu, folosesc astfel de composturi în care adaugă și cojile de ouă.