A pus legumele și fructele în apă cu oțet, pentru 20 de minute. Ce a observat apoi e genial

de: Alexandra Chivu
14 12. 2020

Deși fructele și legumele încă umplu tarabele din piețe, oamenii se abțin să le cumpere, cu gândul că bunătățile au fost stropite cu chimicale. Temători, românii nu se apropie de ele, chiar dacă este recomandat de medici ca acestea să facă parte din meniul nostru zilnic. Soluția pentru a scăpa de temeri este simplă, ieftină și rapidă.

Elimină pesticidele din fructe și legume așa

În urma testelor făcute, atât strugurii, cât și roșiile și castraveții sunt de evitat. Iar dacă până acum consumatorii se fereau de fructele exotice, acestea par a fi cele mai sigure.

„Pesticidele sunt niște substanțe chimice, pe care le aplică unii producători pe suprafața fructelor și legumelor, după recoltare, pentru a prelungi durata de expunere ale acestora la raft. Ele sunt periculoase atunci când se depășește limita maximă admisă. Normele Uniunii Europene prevăd anumite limite peste care nu trebuie să treacă niciun producător”, Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor.

Mulți cred că prin simpla spălare a fructelor și legumelor pesticidele vor dispărea, însă această acțiune nu e de ajuns. Întâi, evită-le pe cele care arată impecabil. De asemenea, ocolește-le și pe cele a căror coajă este îndepărtată pe alocuri, dat fiind că învelișul este singurul care protejează alimentul propriu-zis de contaminarea cu pesticide. În cazul legumelor cu multe fruze se recomandă spălarea fiecărei frunze în parte și îndepărtarea celor de la suprafață.

Trucuri

O soluție pentru îndepărtarea pesticidelor ar fi spălarea fructelor și legumelor în apă cu oțet sau suc de lămâie. Trebuie doar să le scufunzi într-o soluție cu 10% oțet și 90% apă, pentru 15 sau 20 de minute. Un alt truc constă în spălarea produselor cu apă sărată. Astfel pot fi îndepărtate majoritatea reziduurilor provenite din pesticide, care se află în mod normal la suprafață.

Cartoful, cel mai contaminat

În urma studiilor făcute, cartoful a ieșit a fi cel mai contaminat. „În piețele agroalimentare există și cartofi ce au fost crescuți în România, și acesta este cel mai sănătos. Cartoful adus din țări non-UE, cum ar fi Egipt, este tratat cu anumite substanțe chimice. Le recomand consumatorilor să spele orice fruct sau legume pe care o achiziționează atât din piețe, cât și din supermarketuri”, a explicat expertul.

Cum ne dăm seama dacă acestea conțin pesticide?

„Organoleptic, ne putem da seama că produsele au pesticide numai dacă acestea sunt ceruite. Atenție, după aplicarea unuia sau a mai multor pesticide, anumite fructe și legume se ceruiesc cu agenți de glazurare, numite ceruri. Unele sunt de natură sintetică, dar se aplică și ceruri naturale. În ambele situații este bine să spălam legumele și fructele cu apă caldă și mult mai bine ar fi să le lăsăm în apă caldă cu bicarbonat de sodiu”, continuă acesta.