A pus acest îngrășământ peste roșii și totul s-a schimbat. Cum a prins de 10 ori mai multe fructe

de: Năstase Mirabela
06 07. 2021

Dacă vrei ca tufele de roșii să lege de zece ori mai multe fructe, trebuie să folosești acest îngrășământ. Iată care este modul de preparare și de aplicare.

A pus acest îngrășământ peste roșii și totul s-a schimbat

Specialiștii zic că pe lângă fertilizarea regulată, trebuie să asiguri condițiile pentru polenizarea optimă, responabilă de legarea fructelor. Scutură suporturile de care sunt legate tufele, în fiecare dimineață. Rezultatul va fi că polenul de pe flori va fi mobilizat. Dacă roșiile sunt cultivate în seră sau solariu, nu uita să aerisești corespunzător aceste spații deoarece curenții de aer contribuie la răspândirea polenului și împiedică apariția condensului care încetinește polenizarea.

Mai mult decât atât, modificarea bruscă a condițiilor climatice precum diferențele mari dintre temperaturile diurne și nocturne stresează plantele și le împiedică să lege mai multe fructe. Acesta este motivul pentru care se folosește acidul boric la fertilizarea lor. Acesta contribuie la reducerea stresului cauzat de condițiile climatice schimbătoare și determimă legarea unui număr mai mare de roșii.

Pentru a prepara acest îngrășământ, ai nevoie de:

-1950 ml de apă rece;

-1/4-1/5 linguriță de acid boric (sub formă de pulbere) + 50 ml de apă fierbinte (55°C‌).  Acest îngrășământ eficient va face ca tufele de roșii să lege de zece ori mai multe fructe.

Cum se procedează:

Mai întâi, se dizolvă acidul boric în apă caldă. Apoi se toarnă soluția obținută într-un recipient dotat cu pulverizator și se adaugă apă rece până se va obține volumul de 2 litri. Se stropesc tufele de roșii cu soluția de acid boric, utilizând un pulverizator cu orificii foarte mici, doarece pulverizarea trebuie să creeze acel efect de ceață. Tufele se prelucrează pe seară, pentru a nu le expune apoi la soarele arzător. De menționat este că fertilizarea se efectuează de trei ori. Prima dată se realizează atunci când apar primii boboci, a doua oară se relizează la 14 zile de la prima fertilizare, iar a treia oară, la 14 zile de la a doua fertilizare.

În România se cultivă peste 70 de soiuri, hibrizi și populații locale de tomate. La nivel mondial însă, este un număr mai mare și mai variat de soiuri. Soiurile de roșii au anumite clasificări, în funcție de criterii.

De precizat este că plantarea răsadurilor în câmp poate începe atunci când în sol se menţine, timp de 5-6 zile, o temperatură de circa 10-12 grade Celsius. Îngrijirea roșiilor, pe lângă fertilizare, mai presupune și palisare, copilit, cârnit și defoliere, toate acestea contribuind la o recoltă bogată de roșii.