A lăsat un măr lângă pâine și a avut parte de o mare surpriză. Mulți români vor face și ei la fel

de: Sabina Anastasia
21 09. 2023

O gospodină a lăsat un măr lângă pâine și a descoperit un secret surprinzător. Se pare că la fel procedau și bunicile, și străbunicile noastre. Multe gospodine ar putea să pună în aplicare această tehnică. Are bază științifică, potrivit informațiilor descoperite de cercetători.

Ce se întâmplă dacă pui măr lângă pâine

Pâinea este unul dintre alimentele de bază care nu lipsesc din casele românilor. Unele gospodine obișnuiesc să o cumpere de la magazin sau de la brutărie, în timp ce altele preferă să o prepare acasă, în propria lor bucătărie. Indiferent de caz, produsul prezintă un termen de valabilitate scurt.

Din această cauză, multe gospodine aleg să depoziteze pâinea la frigider. Specialiștii spun că acest obicei nu este deloc bun, dimpotrivă. Dacă pui pâinea la frigider își va pierde din proprietăți, din cauza temperaturilor scăzute. Produsul își va pierde prospețimea, iar când îl vei servi la masă va fi tare și uscat.

După mai multe analize, cercetătorii în domeniul panificației au ajuns la concluzia că moleculele de amidon din pâine se recristalizează rapid din cauza valorilor termice scăzute. Acest lucru favorizează apariția mucegaiului. Dacă insiști să ții pâinea la frigider, fă-o pentru maximum o zi.

Avem însă un alt sfat pentru tine, care se referă la aplicarea unei metode descoperite de o gospodină și care are, de asemenea, bază științifică. A pus un măr lângă pâine și a descoperit că produsul a fost moale și pufos pentru o perioadă mai lungă de timp decât de obicei.

Explicația științifică a fenomenului

Pentru a te bucura de pâine proaspătă cât mai mult timp, este bine să o depozitezi într-o folie de plastic, într-o pungă care se poate închide sau într-o cutie specială pentru acest produs. Evită să pui alimentul în locuri umede și aerisite, fiindcă astfel de condiții accelerează mucegăirea pâinii.

Apoi, pune în aplicare trucul cu măr și pâine, de pe vremea bunicilor. Multe dintre bunicile și străbunicile noastre procedau astfel, pentru a menține feliile de pâine proaspete și consumabile o perioadă mai lungă de timp. Nu își permiteau să cumpere mereu produse alimentare.

Citește și: Cum se consumă pâinea corect, de fapt. Greșeala care te face să arunci jumătate din ea la gunoi

Există o explicație științifică, logică, a acestei tehnici. Pe ce măsură ce se maturizează și atinge punctul maxim de coacere, mărul emite un gaz numit etilenă. Când pâinea este așezată lângă un măr, etilena emisă de acest fruct ajută la menținerea prospețimii pâinii, prevenind uscarea și apariția mucegaiului.