A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România și din Europa de Sud-Est. Cât a fost investiția
În județul Argeș, localitatea Rătești a fost gazda inaugurării celui mai amplu parc fotovoltaic din România și din întregul sud-est al Europei. Acest complex energetic acoperă o suprafață de aproximativ 170 de hectare și a fost oficial deschis marți.
România deține cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est
Premieră în România, În comuna Rătești din județul Argeș, două companii israeliene au edificat cel mai amplu parc fotovoltaic din sud-estul Europei, prin intermediul unei investiții de 102 milioane de euro.
La evenimentul de inaugurare a participat și Marius Negru, secretar de stat în Ministerul Energiei. Acesta a precizat public că acest proiect este benefici pentru țara noastră și deschide uși către o economie echilibrată.
„Astăzi sărbătorim un moment important în dezvoltarea energiei solare în ţara noastră. Acest parc fotovoltaic cu dimensiuni impresionante nu doar că ne ajută să facem faţă provocărilor energetice ale prezentului, dar ne deschide şi uşi către un viitor mai sustenabil şi mai luminos.
Beneficiile acestei inaugurări sunt numeroase şi au un impact semnificativ asupra României”, a declarat, la evenimentul de inaugurare, Marius Negru, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Situat pe o suprafață de 170 de hectare, parcul fotovoltaic din Rătești este vizibil de pe autostrada A1, pe partea dreaptă a drumului către Pitești. Cu o capacitate de 115 MW și echipat cu 135.000 de panouri, acesta reprezintă cel mai mare parc fotovoltaic din România și din Europa de Sud-Est.
România, campioană la panouri fotovoltaice
Andrei Manea, Directorul Executiv al Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA), a subliniat că industria fotovoltaică din țara noastră se află într-o continuă expansiune. Cei care au pus bazele proiectului spun că, până în 2030, vor fi în jur de 45.000 de colegi în industria fotovoltaică, separat de cea eoliană.
Vezi și: Casa Verde Fotovoltaice București-Ilfov. Bugetul alocat pentru Bucureşti, epuizat în 9 minute
Favi Stelian, manager partner Nofar Energy, unul dintre investitori, a declarat că România are mare potențial în acest domeniu. În următorii ani, crede că va înregistra un boom, pentru că cei care au situație financiară bună vor investi cu siguranță.
Proiectul de la Rătești nu a primit finanțare din partea statului, ci a fost întemeiat prin fonduri personale. Investiția de 102 milioane de euro a venit din partea investitorilor care fac parte din proiect.
„Proiectul nostru este profitabil și fără subvenții pentru că este unul foarte mare”, a răspuns Stelian, conform HotNews.
Andrei Manea, președintele Asociației Române pentru Energie Fotovoltaică, le recomandă oamenilor să fie încrezători. Tehnologia a evoluat și îi asigură pe oameni că panourile fotovoltaice sunt sigure și nu reprezintă niciun pericol.
Beneficiile panourilor fotovoltaice
Unul dintre cele mai mari avantaje ale panourilor fotovoltaice constă în capacitatea lor de a genera energie electrică folosind lumina solară. Acest proces nu implică emisii de gaze cu efect de seră sau alte poluanți, oferind astfel o sursă de energie curată și durabilă.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale panourilor fotovoltaice constă în capacitatea lor de a genera energie electrică folosind lumina solară. Acest proces nu implică emisii de gaze cu efect de seră sau alte poluanți, oferind astfel o sursă de energie curată și durabilă.
Te-ar putea interesa și: TVA majorat de la 1 ianuarie 2024. Ce modificări intră în vigoare
Deși costurile inițiale de achiziție și instalare a panourilor fotovoltaice pot părea ridicate, acestea se amortizează pe termen lung. Majoritatea sistemelor fotovoltaice au o durată de viață lungă și necesită puține sau deloc întrețineri.
Utilizarea panourilor fotovoltaice contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon a unei gospodării sau a unei companii. Ele generează energie fără a emite dioxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră, contribuind astfel la combaterea schimbărilor climatice și la protejarea mediului înconjurător.
Instalarea unui sistem fotovoltaic poate crește valoarea unei proprietăți. Achiziția unei locuințe sau a unei clădiri cu un sistem fotovoltaic deja instalat poate fi un mare avantaj pentru potențialii cumpărători, deoarece aceștia vor beneficia de costuri reduse la energie și de beneficiile oferite de această sursă de energie durabilă.