A fost descoperit chipul lui Dumnezeu. Ce spun cercetătorii despre dovezile găsite

de: Stan Nicu
01 08. 2020

Mai multe figurine de capete de lut bărbătești cu o vechime de 3000 de ani, dezgropate în Israel, ar putea dezvălui cea mai veche reprezentare a feței lui Dumnezeu, susțin arheologii care au făcut descoperirea.

A fost descoperit chipul lui Dumnezeu? Ce dovezi susțin că au cercetătorii

Figurinele au fost descoperite alături de niște statui mici de cai și reprezintă un bărbat cu barbă, cu capul plat, cu trăsături proeminente, având găuri de urechi pentru bijuterii, iar capul acoperit cu o coroană.

Afirmația controversată, cum că figurina ar reprezenta chipul lui Dumnezeu, provine de la profesorul Yosef Garfinkel, care face referire la scripturile biblice ale lui Dumnezeu în care acesta călărește un cal, pentru a adăuga greutate acestei teorii.

Figurinele descoperite în Israel

Ideea, respinsă de mai mulți arheologi

Cu toate acestea, ideea lui Yosef Garfinkel a fost respinsă de mai mulți arheologi care susțin că crearea „a tot ceea ce este în cer deasupra” a fost interzisă în acea perioadă.

Yosef Garfinkle, care este și profesor la Universitatea ebraică, bazează afirmația pe faptul că toate cele trei figurine care datează între secolele IX și X, au fost găsite în apropierea statuilor de cai și în apropierea unor zone de cult.

Când au fost descoperite capetele

Un cap a fost descoperit în urmă cu un deceniu în Khirbet Qeiyafa, la aproximativ 20 de mile de Tel Motza, unde Shua Kisilevitz și Oded Lipschits au descoperit alte două capete la începutul acestui an.

În urma știrilor de la Tel Motza, Yosef Garfinkle a pus problema dacă capetele de lut au legătură, este un zeu și, dacă da, care dintre ei? A căutat răspunsuri în cartea lui Habakkuk și Psalmii.

Ce spun cărțile vechi despre teoria lansată de arheolog

Habakkuk 3: 8 spune: „Ai fost supărat pe râuri, Doamne? Era mânia ta împotriva pârâurilor? Ai făcut furie împotriva mării când ai călărit caii și carele tale spre victorie?”. Al doilea exemplu pe care l-a găsit a fost arătat în Psalmul 68: 4, care spune „Cântați lui Dumnezeu, cântați laude la numele lui; ridică-i un cântec care călărește pe nori”.

Atunci unele tradiții biblice îl descriu pe Iehova ca pe un călăreț pe cer sau pe nori, exact ca la Ugarit. Dar unele texte prezintă o nouă evoluție în care călărește pe un cal”, a spus Yosef.