A băgat furculița în cuptorul cu microunde și a avut un șoc. Ce s-a întâmplat în fix 1 minut
A băgat furculița în cuptorul cu microunde și a avut un șoc după fix 1 minut. Mulți știu că în cuptorul cu microunde nu se intruduc obiecte metalice. Chiar și așa, cu siguranță că și tu te-ai întrebat măcar o dată ce s-ar întâmpla dacă ai băga ceva de metal în cuptorul cu microunde.
Ce se întâmplă dacă introduci o furculiță în cuptorul cu microunde. Un internaut a făcut experimentul
O persoană a băgat furculița în cuptorul cu microunde și a avut un șoc după fix 1 minut ce a făcut asta. Regulile de utilizare ale cuptorelor cu microunde spun clar că nu trebuie introduse sub nicio formă obiecte de metal în interiorul cuptorului cu microunde când acesta funcționează.
Astfel, riscurile sunt majore: de la doar câteva scântei până la stricăciuni mai grave cum ar fi izbucnirea unui incendiu sau defectarea definitivă a cuptorului.
Furculița începe să facă scântei puternice
Chiar și așa, câțiva internauți au decis să facă un experiment inedit. Aceștia au introdus o furculiță în cuptorul cu microunde după care l-au pornit timp de un minut. La început, furculița care fusese așezată pe o farfurie a încput încet să facă niște mici scântei, de parcă cineva suda în cuptor.
Făcea și un zgomot care se produce atunci când se sudează. S-a mai învărtit de câteva ori, a mai făcut câteva cântei mai puternice după care cuptorul s-a oprit pentru că fusese setat la un minut.
De ce nu face lingura scântei
Un alt experiment arată cu o lingură nu va face scântei precum furculița. Lingura răspândește energia, în timp ce vârfurile ascuțite ale furculiței nu. Astfel, chiar și un crenvurst care va fi tăiat într-o formă ascuțită este posibil să facă scântei.
Cuptorul cu microunde funcţionează cu ajutorul unui magnetron. Tehnologia a fost dezvoltată inițial pentru radarele armatei şi generează unde scurte, la o frecvenţă foarte înaltă.
Cum gătesc unde mâncarea
Astfel, acea frecvenţă e absorbită de apă, grăsimi sau moleculele de zahăr din orice materie organică. Pentru că undele sunt receptate la o frecvenţă foarte înaltă, ele vibrează şi produc căldură care încălzește mâncarea.
Undele nu gătesc mâncarea din interiorul în exterior. Acestea intră doar câţiva centimetri, iar restul muncii este făcută de proprietăţile conductoare ale cărnii sau alimentelor.
Ce poți pune în cuptorul cu microunde
Materiile organice au o reacţie de încălzire la microunde, însă metalul nu face acest lucru. Spre exemplu, vasele de ceramică sau de sticlă nu absorb undele radio la acea frecvenţă şi pot fi folosite pentru a găti mâncarea la microunde.
În schimb, metalul reflectă energia undelor radio. Astfel, foliile de aluminiu sau suprafeteţele metalice subţiri nu rezistă undelor radio şi încep să le reflecte în diferite părţi şi creează scântei.
Folia de aluminiu nu are ce căuta în cuptorul cu microunde
De asemenea, bucăţile mai mari de metal pot fi chiar folositoare, pentru gătirea suplimentară a mâncării. Însă foliile subţiri, cu multe colţuri, pot cauza daune definitive cuptorului, care poate exploda.