A apărut un nou tip de carne. A fost creată în Dobrogrea: este de capră, dar are gust de vacă
După aproape 14 ani de cercetări și experimente, a apărut un nou tip de carne ce ar putea deveni, în viitor, o alternativă mai sănătoasă, mai gustoasă și, în primul rând, mai ieftină pentru români. Este vorba despre o carne de capră, dar care are gust de vacă.
Cercetătorii din Dobrogea au confirmat: a apărut un nou tip de carne
După mai bine de un deceniu de muncă, o echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Constanța a reușit să creeze singura rasă de capră de carne din România, pe care au numit-o Bocarp.
Ideea a pornit studiind realitatea pieței. În ultimele trei decenii, specia caprină, la noi în țară, a suferit „o cădere foarte mare”. Oamenii de știință și-au propus să îmbunătățească nu doar calitatea animalelor, dar și a producțiilor obținute de la ele.
Specialiștii au lucrat timp de 14 ani
În trecut, carnea de capră era numită „vaca săracului”. Cercetătorii din Dobrogea au vrut să distrugă acest mit, propunându-și să creeze o rasă de caprine cu o producție de carne superioară celor existente. Proiectul ambițios a început în 2010.
„Cea mai bună cale a fost crearea unei rase noi de capre prin încrucișare, utilizând caprele din rasa locală, care nu sunt productive dar conferă o rezistență și o adaptabilitate bună la condițiile de mediu din România, și o rasă perfecționată pentru producția de carne.
Ne-am informat și am ales o rasă din import care are o carne de o calitate foarte bună: Boer, din Republica Sud-Africană, pe care noi am adus-o, de fapt, din Anglia”, a explicat Radu Răducu, directorul institutului de cercetare, potrivit Adevărul.
După mai multe generații de metiși, specialiștii au acum 200 de exemplare selectate din noua rasă, pe care au numit-o Bocarp. Aceste animale vor ajuta la formarea unei rase noi, o rasă pură.
Te-ar putea interesa și: Fructul care înlocuieşte cu succes carnea. De ce îl recomandă specialiştii
„Are savoarea cărnii de vită”
Va mai dura destul de mult până la omologarea oficială a rasei Bocarp, în jur de 10-13 ani, timp în care cercetătorii trebuie să selecteze, în continuare, exemplare, să producă noi și noi generații.
Primele teste culinare s-au făcut deja. Un bucătar a descris noua carne ca având gust de vită.
„Are savoarea cărnii de vită, este perselată, adică are carne și grăsime, dar grăsimea nu este o grăsime ca o untură, ca la porc, ci una cu o consistență anume și care dă un gust foarte bun.”
Te-ar putea interesa și: Câte ore rezistă carnea de vită tocată în frigider. Atenție la acest detaliu când o vei consuma