A apărut o nouă Delta Dunării. Locul magic este lângă un oraș mare din România

de: Manolică Anca
06 09. 2023

A apărut o nouă Delta Dunării în România, un colţ de Rai unde ”se îmbină dealul, muntele, apa şi oraşul”. Locul a devenit deja casă pentru sute de păsări care au cuibul, de obicei, pe Dunăre, dar și pentru o specie de plantă pe cale de dispariţie. Iată unde se află, mai exact.

O nouă Delta Dunării în România

Un mic lac de la marginea municipiului Târgu-Jiu a devenit un adevărat colţ de Rai din Delta Dunării și iată cum ia naștere un nou obiectiv turistic la noi în țară. O mică deltă a devenit casă pentru sute de păsări care, de obicei, se regăsesc pe Dunăre.

Egrete, pescăruși, cormorani şi pelicani pot fi văzuți pe Jiu, la doi pași de centrul orașului. Ba mai mult, superbul loc este o gazdă primitoare și pentru o specie de plantă plutitoare care este pe cale de dispariţie. Este vorba despre castanul de baltă, care are un rol rol esențial în ecosistem, dar în unele țări din Europa aproape că nu se mai găsește.

”Această plantă practic este un filtru natural, unul dintre cele mai bune filtre naturale. Şi asigură şi hrana foarte multor specii de păsări şi asigură şi protecţia, şi păsărlor, şi peştilor”, a spus Claudiu Fiu, vicepreședinte AJVPS Gorj, pentru Observator News.

Nuferii cresc în mod natural

Nuferii de pe micul lac ce se situează în apropiere de noul cartier de locuinţe ANL, Narcise, au înflorit natural, iar priveliştea pe care o oferă este una de vis. De asemenea, o familie de raţe leşeşti şi-a găsit adăpostul acolo.

Oamenii locului sunt absolut încântați de peisajul superb, dar spun că trebuie luate măsuri pentru protejarea acestora. „Nuferii sunt foarte frumoşi. Ar trebui protejaţi ca să nu fie vandalizaţi”, a spus un locuitor.

 „Nuferii apar pe anumite lacuri cu adâncimi mici, de 1-1,5 metri, pe care există sedimente. Lacul se află pe domeniul public, iar ruperea nuferilor este ilegală şi se pedepseşte cu amendă”, a spus Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

Din păcate, însă, frumusețea locului este știrbită de mâna omului, care nu s-a putut abține din a arunca gunoaie la întâmplare.

Citește și: Locul din România care atrage mii de turiști în fiecare an. Cum s-a format noua insulă care a apărut în mijlocul Dunării

Locul atrage deja turiști

Acest colț exotic poate fi admirat în voie de pe mal, la marginea orașului. Dar cel mai bine se vede din barcă.

Astfel că, turiștii care ajung deja aici solicită localnicilor ajutorul de a îi plimba cu barca pentru a putea admira mai de aproape noua Delta Dunării.

Citește și: Cât costă trei zile în Delta Dunării pentru doi adulți și un copil. Prețurile la mâncare te sărăcesc