27 oct. 2024 | 15:35

Vreme neobișnuită în luna noiembrie. Meteorologii au actualizat prognoza. Când sunt așteptate primele ninsori

Vremea Meteo
Vreme neobișnuită în luna noiembrie. Meteorologii au actualizat prognoza. Când sunt așteptate primele ninsori
Vreme neobișnuit de caldă în luna noiembrie

România se bucură de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului, un fenomen care va continua și în zilele următoare. Potrivit meteorologilor, vremea se menține frumoasă și caldă, cu valori termice cu mult peste media obișnuită a sfârșitului de octombrie. Această situație va persista până marți, când un front atmosferic va aduce primele ploi și o ușoară răcire, însă până la finalul lunii octombrie temperaturile vor rămâne mai mari decât de obicei.

Vreme neașteptat de caldă pentru această perioadă

Pentru începutul săptămânii, prognoza rămâne pozitivă din punct de vedere termic. Valorile termice vor continua să fie ridicate în majoritatea regiunilor țării. În zonele montane, cum ar fi Valea Prahovei, temperaturile vor ajunge chiar și la 19-20 de grade Celsius, un fenomen rar întâlnit la această altitudine pentru luna octombrie.

„Vremea va fi frumoasă și caldă, în mod special în vest și sud, unde temperaturile vor urca până la 23-24 de grade Celsius, cu aproximativ 8 grade mai mult decât normalul acestei perioade”, a declarat Alina Șerban, meteorolog, pentru Digi24. Ea a adăugat că „diminețile vor începe cu ceață în unele zone, dar cerul va fi senin pe parcursul zilei.”

Meteorologul Alina Șerban a subliniat că și în Capitală va fi foarte cald: „În București ne așteptăm la temperaturi de 24-25 de grade luni, ceea ce este mult pentru această perioadă.”

Se pare că Bucureștiul va beneficia de vreme frumoasă și însorită, un motiv de bucurie pentru locuitorii capitalei, care mai pot profita de câteva zile de căldură înainte ca vremea să înceapă să se răcească treptat.

Primele semne de răcire și precipitații ușoare marți

Deși zilele de luni și marți vor aduce încă temperaturi ridicate și cer senin, începând de marți seară, un sistem frontal va traversa teritoriul țării, aducând primele ploi. Potrivit meteorologilor, acestea vor fi ploi slabe cantitativ și nu vor afecta semnificativ temperaturile, însă vor marca începutul unor schimbări minore în prognoză.

„Un sistem frontal va aduce marți o scădere ușoară a valorilor termice și precipitații slabe în mai multe regiuni ale țării. Însă vorbim în continuare de vreme frumoasă și caldă până la finalul lunii octombrie,” a explicat Alina Șerban.

Aceasta a adăugat că, deși temperaturile vor scădea ușor spre mijlocul săptămânii, ele vor rămâne peste media obișnuită pentru această perioadă, ceea ce înseamnă că locuitorii României vor mai avea parte de câteva zile călduroase înainte ca toamna să se instaleze cu adevărat.

Când se va răci vremea cu adevărat?

Schimbările semnificative în prognoză sunt așteptate abia după data de 1 noiembrie. Meteorologii prognozează că începutul lunii noiembrie va aduce o răcire mai accentuată a vremii și precipitații mai consistente, inclusiv posibile lapovițe și ninsori în zonele montane.

„Ne așteptăm la o schimbare a vremii abia după începutul lunii noiembrie. Vom vedea precipitații mai semnificative și chiar posibile episoade de lapoviță și ninsoare în zona montană,” a spus Alina Șerban. „Până atunci, vom continua să beneficiem de zile calde și însorite, chiar dacă vor mai fi schimbări termice ușoare.”

Astfel, temperaturile neobișnuit de ridicate vor continua să definească sfârșitul lunii octombrie, ceea ce oferă ocazia pentru activități în aer liber și bucuria de a petrece mai mult timp în natură. Cu toate acestea, se recomandă ca cei care vor să profite de aceste zile frumoase să fie atenți la prognoza meteo, în special marți, când ar putea apărea ploi în unele regiuni.

O toamnă atipică și un semnal de alarmă climatic

Fenomenul temperaturilor ridicate pentru sfârșitul lunii octombrie ridică, de asemenea, întrebări legate de schimbările climatice. Astfel de episoade de căldură târzie devin din ce în ce mai frecvente, iar meteorologii sugerează că acest lucru este în linie cu un trend global de creștere a temperaturilor medii sezoniere.

„Aceste fluctuații și perioade prelungite de temperaturi neobișnuit de calde sunt un indicator al schimbărilor climatice pe care le experimentăm la nivel global,” a menționat un expert în climatologie. „Este esențial să fim conștienți de aceste schimbări și să ne adaptăm în consecință, în același timp luând măsuri pentru a le combate.”

În concluzie, România se va bucura în continuare de vreme frumoasă și caldă, cu valori termice neobișnuit de ridicate până la finalul lunii octombrie, urmând ca răcirea semnificativă să înceapă abia după 1 noiembrie. Vremea blândă din această perioadă poate fi o ultimă șansă pentru excursii și activități în aer liber, înainte ca frigul de toamnă să își facă simțită prezența.

Parteneri
Primele imagini cu Iancu Sterp în costum de mire. Fratele lui Culiță radiază de fericire
Redactia.ro
Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
Supa care face minuni atunci când sunteți răciți. Este delicioasă și ușor de preparat
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Este strict interzis în România! Amendă de 10.000 de lei pentru șoferi. NU ai voie să treci
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a confirmat! Seniorii primesc o nouă majorare: Este o noutate a acestei legi a pensiilor
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro