17 oct. 2024 | 18:26

Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus

Diverse
Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus
Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus

Coroana de spini purtată de Iisus Hristos în timpul Patimilor reprezintă unul dintre cele mai venerate obiecte din creștinism, fiind considerată o relicvă sacră cu o semnificație profundă pentru credincioși. Conform tradiției creștine, coroana a fost purtată de Iisus în timpul răstignirii sale, simbolizând suferința și sacrificiul Său pentru mântuirea omenirii.

Unde se află rămășițe din coroana de spini a lui Iisus

De-a lungul secolelor, părți din această coroană au fost păstrate cu sfințenie în diverse locații din Europa, însă doar câteva catedrale pot revendica autenticitatea unor spini din această relicvă sfântă. Iată care sunt aceste locuri!

Catedrala Notre-Dame din Paris, Franța

Una dintre cele mai cunoscute locații unde a fost păstrată o parte din coroana de spini este Catedrala Notre-Dame din Paris. În această catedrală, un spin din coroana lui Iisus a fost păstrat timp de secole. Coroana de spini însăși a fost adusă în Franța în secolul al XIII-lea de regele Ludovic al IX-lea, cunoscut ulterior ca Sfântul Ludovic. El a cumpărat coroana de la împăratul latin de Constantinopol, care avea nevoie de bani pentru a-și menține tronul.

Pentru a proteja această relicvă prețioasă, Ludovic al IX-lea a construit capela regală Sainte-Chapelle, care a devenit locul de păstrare inițial al coroanei. În timpul Revoluției Franceze, relicvele au fost mutate la Notre-Dame pentru a fi protejate, iar coroana a fost expusă periodic în cadrul unor ceremonii religioase speciale. Deși marele incendiu din 2019 a afectat grav catedrala Notre-Dame, coroana de spini a fost salvată și continuă să fie un simbol al credinței și sacrificiului creștin.

Bazilica San Nicola, Bari, Italia

Bazilica San Nicola din Bari este cunoscută pentru legătura sa cu moaștele Sfântului Nicolae, însă mai puțin cunoscut este faptul că și aici se află unul dintre spinii coroanei lui Iisus. Acest spin a fost oferit de un nobil bizantin în timpul unui pelerinaj în secolul al XI-lea, iar relicva a fost păstrată cu mare atenție în bazilică. Bari a fost un loc de întâlnire între Est și Vest în timpul Evului Mediu, iar aducerea acestui spin la Bazilica San Nicola a fost văzută ca un eveniment de mare importanță pentru comunitatea creștină.

Catedrala Sfântul Ștefan, Viena, Austria

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena este una dintre cele mai impresionante structuri gotice din Europa și, în același timp, un loc unde a fost păstrat un spin din coroana lui Iisus. Relicva a fost donată catedralei de către Habsburgi, una dintre cele mai puternice familii regale din Europa, care a avut o legătură strânsă cu Biserica Catolică. Această relicvă este expusă în catedrală în cadrul unor evenimente religioase speciale și continuă să fie un simbol de mare importanță pentru credincioșii din Austria.

Catedrala Santa Maria din Cagliari, Sardinia

Un alt loc mai puțin cunoscut, dar la fel de important, este Catedrala Santa Maria din Cagliari, capitala insulei Sardinia. În această catedrală gotică, un spin din coroana lui Iisus este păstrat cu venerație. Relicva a ajuns în Sardinia în perioada medievală, când insula avea legături strânse cu regatele catolice ale Europei continentale. Se crede că relicva a fost adusă de nobili locali care au luptat în cruciade, consolidând astfel rolul Catedralei Santa Maria ca un centru important de pelerinaj în regiune.

Pe lângă aceste catedrale, există și alte locații mai puțin cunoscute care pretind că dețin spini din coroana lui Iisus, dar autenticitatea acestor relicve este adesea contestată. De-a lungul Evului Mediu, relicvele creștine erau extrem de prețuite, și multe orașe sau biserici se întreceau în a obține astfel de obiecte sacre, pentru a atrage pelerini și a crește prestigiul local.

 

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al doilea cal din imagine?
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Elevii maghiair deschid proces României. Miza este uriașă
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Doliu în televiziunea din România. Marele actor a părăsit scena. Ne-a făcut pe toți să râdem
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro