10 oct. 2024 | 07:46

Ce este Uraganul Milton. Cea mai puternică furtună din ultimii 100 de ani i-a lovit pe cei din Florida, autoritățile au evacuat șase milioane de locuitori

News
Ce este Uraganul Milton. Cea mai puternică furtună din ultimii 100 de ani i-a lovit pe cei din Florida, autoritățile au evacuat șase milioane de locuitori
Cât de devastator este Uraganul Milton

În contextul unei amenințări meteorologice fără precedent, aproximativ șase milioane de cetățeni americani au fost forțați să-și părăsească locuințele, în fața uraganului Milton, care lovește Statele Unite cu rafale de vânt ce ating 250 de kilometri pe oră. Considerat una dintre cele mai violente furtuni din ultima sută de ani, uraganul este însoțit de inundații catastrofale și tornade distructive. Acest ciclon a transformat deja Florida într-un adevărat câmp de luptă natural, orașele pustiite și drumurile blocate fiind dovezi clare ale puterii sale distrugătoare.

Evacuări masive și mobilizare fără precedent

Autoritățile americane au luat măsuri drastice pentru a proteja populația din calea acestui uragan feroce. Președintele Joe Biden a lansat un avertisment ferm către cetățeni, subliniind gravitatea situației și nevoia de evacuare imediată.

„Ar putea fi una dintre cele mai grave furtuni din ultimii 100 de ani în Florida. Dacă ați primit ordin de evacuare, ar trebui să plecați acum! Este o chestiune de viață și de moarte”, a declarat președintele Biden, într-un mesaj puternic transmis publicului.

Exodul a început deja, iar scenele de pe autostrăzi sunt dramatice. O coloană interminabilă de mașini își croiește drum spre zonele mai sigure din nord, în timp ce oamenii își împachetează rapid cele mai importante lucruri și își abandonează casele. Multe dintre aceste localități, deja afectate de uraganul precedent de acum două săptămâni, se transformă în orașe-fantomă.

Chiar și spitalele au fost evacuate, pacienții din cel puțin zece unități medicale fiind transferați în locații mai sigure. Această operațiune de salvare masivă a implicat o mobilizare impresionantă de resurse, pentru a asigura că viețile celor mai vulnerabili nu sunt puse în pericol.

Impactul distrugător al inundațiilor și tornadelor

Pe lângă vântul devastator, pericolul principal al uraganului Milton vine din inundațiile masive pe care le provoacă. Meteorologii avertizează că nivelul apei ar putea atinge în unele locuri patru metri, scenariu care ar însemna o catastrofă de proporții.

„Imaginați-vă 1,8 metri de inundații provocate de furtună, apa inundând complet parterul caselor și magazinelor. Acum gândiți-vă la 2,7 metri sau mai mult de apă. Nu se poate supraviețui unui asemenea nivel”, a explicat un expert meteorolog.

Localnicii care au trăit experiențe similare în trecut sunt cuprinși de îngrijorare.

„La uraganul Helene am avut 1,8 metri de apă în casa noastră. Cred că de data asta vom fi loviți și mai tare”, spune un rezident al Floridei, care se pregătește pentru ce e mai rău.

Chiar și fauna locală a fost afectată. Pinguinii de la Acvariul din Florida au fost mutați într-o zonă sigură, la un etaj superior al clădirii.

„I-am trimis la un etaj mult deasupra oricărui tip de val de maree care ar putea afecta clădirea”, a declarat un angajat al acvariului.

Americanii înfruntă furtuna pe cont propriu

Cu toate acestea, în ciuda avertismentelor și a gravității situației, un număr semnificativ de oameni au ales să rămână în locuințele lor, înfruntând furtuna cu provizii de apă, mâncare și generatoare de electricitate. Unii se confruntă cu o lipsă acută de opțiuni de evacuare.

„Nu mai sunt locuri libere, nu ai unde să mergi în Georgia sau Carolina. Toate camerele de hotel sunt ocupate”, spun disperați unii locuitori care au încercat să găsească refugiu în afara statului.

Vreme extremă și în Europa

În paralel, Europa se confruntă, la rândul ei, cu vreme extremă. O treime din teritoriul Franței se află sub alertă portocalie din cauza ploilor torențiale și a inundațiilor. La Marsilia, sistemul de canalizare nu a mai făcut față, iar străzile s-au transformat în adevărate râuri. Zeci de vehicule au rămas blocate în mijlocul apelor, iar localnicii încearcă să își păstreze optimismul.

„Când am plecat dimineață, mi-am spus că ar fi trebuit să-mi iau costumul de baie. Toată zona din jurul restaurantului era inundată”, a glumit un locuitor din Marsilia.

De asemenea, Spania a fost lovită de furtuni violente, care au smuls acoperișuri și au doborât copaci. În Madrid, opt parcuri publice au fost închise, iar mai multe zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

În timp ce Statele Unite și Europa se luptă cu forțele necruțătoare ale naturii, uraganul Milton și furtunile europene demonstrează cât de imprevizibilă și devastatoare poate fi vremea extremă, punând la încercare rezistența și solidaritatea comunităților afectate.

Parteneri
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Redactia.ro
Fără cafea sau duș dimineața. Cele 5 obiceiuri pe care dacă le aplici după ce te-ai trezit îți vor schimba restul zilei, conform Harvard
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Pleacă de la Cotroceni. Klaus Iohannis a luat decizia
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Ucraina este în doliu. Kievul confirmă tragedia: A murit
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro