24 sept. 2024 | 11:02

După ciclonul Boris, România va fi lovită de un nou fenomen meteo sever. Când ajunge furtuna Ashley în țara noastră, temperaturile scad drastic

Vremea Meteo
După ciclonul Boris, România va fi lovită de un nou fenomen meteo sever. Când ajunge furtuna Ashley în țara noastră, temperaturile scad drastic

Un val de aer polar va lovi România, imediat după ciclonul Boris, aducând schimbări semnificative în condițiile meteo. După ce ciclonul Boris a afectat mai multe regiuni din Europa, țara noastră urmează să fie lovită de furtuna Ashley, care va aduce temperaturi mai scăzute cu până la 12 grade în doar 24 de ore.

Furtuna Ashley, care se va resimți în Europa începând de joi, va aduce cu ea un front de aer rece de origine maritim-polar, care va traversa continentul de la vest spre est. Printre efectele acestei furtuni se numără vânturi puternice, cu rafale de 100 – 120 km/h, precipitații intense, ninsori în zonele montane și variații semnificative de temperatură de la o zi la alta.

Când ajunge valul de aer polar în România

În România, furtuna Ashley își va face simțită prezența duminică, când temperaturile vor scădea brusc, de la 30 – 33 de grade la 18 – 25 de grade. Pe lângă răcirea accentuată, se vor înregistra ploi și vânt puternic.

Meteorologii europeni se pregătesc să emită alerte de vreme severă în majoritatea țărilor afectate de acest fenomen. Între timp, în Italia, ciclonul Boris continuă să provoace daune majore. În zona Montecatini Valdicecina, lângă Pisa, o viitură a distrus o casă în care se afla o familie de turiști străini. Mama, tatăl și bunicul au fost salvați de echipele de intervenție, după ce s-au refugiat pe acoperișul casei.

Din nefericire, bunica și un bebeluș de 5 luni sunt încă dispăruți, iar căutările continuă cu ajutorul câinilor de urmă și al scafandrilor. De asemenea, inundațiile au afectat puternic și zona San Vincenzo, unde drumurile au fost blocate din cauza pericolului de revărsare a râurilor, iar pompierii au intervenit pentru a evacua oamenii din zonele de risc.

România trebuie să se pregătească pentru furtuni mai puternice ca niciodată

România trebuie să se pregătească pentru furtuni tot mai violente în anii următori, avertizează climatologii. Din cauza încălzirii globale, fenomenele meteorologice extreme vor deveni mai frecvente și mai intense. Creșterea temperaturilor globale influențează dinamica atmosferică, ceea ce poate duce la valuri de căldură, furtuni severe cu grindină și chiar formarea de tornade.

Roxana Bojariu, climatolog, a explicat la Antena 3 CNN că, deși nu ne vom confrunta neapărat cu un număr mai mare de cicloane, intensitatea acestora va crește semnificativ. „Intensitatea este alimentată de cantitatea mare de vapori de apă din atmosferă, generată de evaporarea intensă de pe suprafețele calde ale oceanelor și mărilor,” a explicat Bojariu.

Referindu-se la ce urmează din punct de vedere climatic, Bojariu a precizat că sezonul cicloanelor mediteraneene este deja în desfășurare, iar unele dintre acestea ar putea afecta și România, în special dacă traiectoria lor include și Marea Neagră.

„Intensificarea acestor fenomene se datorează încălzirii globale, iar sistemele meteorologice din sezonul rece vor deveni mai puternice și vor aduce precipitații abundente. Deși este normal să avem astfel de fenomene în sezonul rece, ceea ce ne va pune probleme este intensitatea lor tot mai mare, care este agravată de schimbările climatice,” a concluzionat climatologul.

Digisport.ro
Câţi bani a ajuns să câştige Bănel Nicoliţă, după ce şi-a distrus averea în 4 ani
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Trupa franceză Gojira pleacă în turneu anul viitor. Vor ajunge și în România
Spynews.ro
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
O creatură nemuritoare poate produce o formă contagioasă de cancer. Fenomenul bizar, urmărit de cercetători
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Claudia Pătrășcanu, față în față cu Gabi Bădălău. Haos la Judecătoria Constanța
EVZ.ro
Cristina Ștefania a ajuns de urgență la spital! Speak, declarații despre starea ei de sănătate: ”Nici nu vreau să mă gândesc” | FOTO
Spynews
Este cea mai tristă zi. S-a stins marea doamnă a lumii filmului. Românii au crescut cu filmele ei
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro