23 sept. 2024 | 16:42

Experimentul viral al unui neurolog dezvăluie cum percepi culorile. Ce vezi în această imagine: albastru sau verde?

Diverse
Experimentul viral al unui neurolog dezvăluie cum percepi culorile. Ce vezi în această imagine: albastru sau verde?
Culorile sunt adesea reprezentate în spațiul de culoare HSL

Când vine vorba de modul în care funcționează mintea umană, totul este încă un mare mister. Dar, cu ajutorul unor experimente și teste, cercetătorii au putut descoperi câteva lucruri. O dovadă a acestui lucru este și experimentul viral al unui neurolog. Acesta dezvăluie cum percepem culorile, dar și ce vedem când ne uităm la o anume imagine. Cu toate astea, se pune întrebarea, ce vezi, albastru sau verde?

Experimentul viral al unui neurolog dezvăluie mintea umană

Un nou test numit „Este albastrul meu albastrul tău?” dezvăluie cât de diferite, sau similare, sunt percepțiile noastre asupra culorilor în comparație cu ale tuturor celorlalți. Vorbim, așadar, despre experimentul viral al unui neurolog dezvăluie mintea umană

Experimentul a fost creat de Dr. Patrick Mineault, cercetător în neuroștiințe și AI, și specialist în iluzii optice. Conform acestuia, totul a început cu o dezbatere despre o banală pătură.

„Sunt neurolog, iar soția mea, Dr. Marissé Masis-Solano, este oftalmolog. Am avut o discuție despre o pătură din casa noastră. Eu cred că este verde fără echivoc, iar ea crede că este albastru fără echivoc”. a declarat Mineault pentru The Guardian.

Conform declarațiilor sale, cercetătorul și programatorul lucra cu noi instrumente de codificare asistate de inteligență artificială și a conceput un test de percepție a culorilor, devenit viral ulterior pe internet.

Tu știi cum percepi culorile?

Experimentul viral constă în afișarea unui ecran cu o singură culoare, iar privitorul va trebui să stabilească cum percepe culorile. O primă întrebare este dacă utilizatorul dacă aceasta este verde sau albastră.

Experimentul viral al unui neurolog dezvăluie cum percepi culorile. Ce vezi în această imagine: albastru sau verde?

Culorile de pe ecran vor deveni treptat din ce în ce mai asemănătoare până când experimentul va concluziona în ce parte a spectrului se află privitorul.

„Culorile sunt adesea reprezentate în spațiul de culoare HSL (nuanță, saturație, luminozitate).

Nuanța 120 este verde, iar nuanța 240 este albastră. Testul se concentrează pe nuanțele de albastru-verde între 150 și 210.”, a explicat Patrick Mineault.

Ce vezi în această imagine: albastru sau verde?

Cu toate acestea, dacă vezi o culoare pe care dorești să o identifici ca fiind undeva la mijloc, cum ar fi turcoazul, tot trebuie să alegi dacă culoarea este albastră sau verde pentru tine.

Ceea ce mai explică neurologul este că în primele experimente, a constatat că, deși este considerată o adevărată iluzie optică, răspunsurile oamenilor se grupează în jurul valorii de 175, care, întâmplător, „este aceeași cu culoarea HTML numită turcoaz”, a spus Mineault.

„Acest lucru este interesant, deoarece granița nominală dintre albastru și verde este la 180, culoarea HTML numită cyan. Aceasta înseamnă că limitele celor mai mulți oameni sunt deplasate spre a spune că cyan este albastru.”, mai explică neurologul.

Experimentul viral al unui neurolog dezvăluie cum percepi culorile. Ce vezi în această imagine: albastru sau verde?

Explicațiile rezultatelor pentru experimentul viral al unui neurolog

Distribuția pragurilor finale ale unui utilizator se bazează pe alte persoane care au susținut, de asemenea, experimentul viral al unui neurolog, și doar cei cu un IQ de geniu au putut compara cu brio rezultatele, în comparație cu populația generală.

„Am adăugat această caracteristică, care vă arată distribuția, și care a făcut clic cu adevărat cu oamenii. Vedem aceleași culori? este o întrebare pe care filosofii și oamenii de știință – toată lumea, de fapt – și-au pus-o de mii de ani.

Percepțiile oamenilor sunt inefabile și este interesant să ne gândim că avem opinii diferite.”, a mai explicat Mineault.

Așa că, te întrebăm și noi, ce vezi în această imagine: albastru sau verde? Nu-ți face griji dacă rezultatele tale sunt foarte diferite de restul, nu este nimic în neregulă cu vederea ta.

Există mulți factori externi care pot afecta percepția, cum ar fi modelul telefonului sau al computerului, vechimea dispozitivului, setările ecranului, nodul de noapte, sursele de lumină ambientală, ora din zi și care culoare este prezentată prima.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Diana Șoșoacă a dat cărțile pe față. România, sub protectoratul Rusiei
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Imagini înfricoșătoare. Cum ar arăta un atac nuclear asupra celui mai mare oraș din Europa Occidentală. Simularea care ne dă fiori
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Fiul Elodiei Ghinescu are o nouă identitate. Bunica lui nu l-a mai văzut de zece ani
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
O dau la pace? Kremlinul, anunț despre încheierea războiului din Ucraina
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se SCHIMBĂ REGULILE la PENSIE! Anunțul Casei de Pensii pentru seniori
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro