21 sept. 2024 | 19:16

Locul superb care a scos la iveală un secret fascinant despre România. Turiștii au acum șansa să viziteze cele mai frumoase sate izolate

Turism
Locul superb care a scos la iveală un secret fascinant despre România. Turiștii au acum șansa să viziteze cele mai frumoase sate izolate
Locul superb din România care a scos la iveală cele mai frumoase sate izolate

Cel mai impresionant drum din România sărbătorește astăzi 50 de ani. Transfăgărășanul este un important obiectiv turistic, atrăgând anual mii de vizitatori, atât români, cât și străini. Totuși, acesta ar putea fi recent concurat de Transapuseana, o nouă șosea montană ce va fi inaugurată la sfârșitul acestei luni.

Locul superb din România care a scos la iveală cele mai frumoase sate izolate

Drumul a fost reabilitat cu fonduri europene, facilitând accesul la mai multe comune și oferind o nouă cale de acces spre inima Munților Apuseni.

Drumul Județean 107 I, cunoscut sub denumirea de Transapuseana, leagă municipiul Aiud de orașul Abrud și traversează comunele Râmeț, Ponor, Mogoș și Bucium. Vizitatorii care ajung în această zonă se pot bucura de peisaje frumoase și de aer curat.

„E minunat! Este fantastic și peisajul, nu am cuvinte. Sunt foarte încântată, foarte încântată că am ales acest traseu. De la Aiud până la Mogoș, drumul este curea, este foarte bun. Cu rigole, cu locuri de refugiu.”

Pentru locuitori, reabilitarea drumului reprezintă un vis devenit realitate, mai ales după ce, în ultimele 30 de ani, zona a fost afectată de o depopulare semnificativă. Din cauza condițiilor proaste ale șoselei, mulți au ales să se mute din această regiune.

„Păcat că s-o închis uzinele de jos, de la Aiud, se putea face naveta, era extraordinară pentru tineret, nu mai plecau de aici din zonă. Avem vizitatori în zonă, e foarte bine.”

Locul superb din România care a scos la iveală cele mai frumoase sate izolate

Locul superb din România care a scos la iveală cele mai frumoase sate izolate

Turiștii au șansa acum să le admire

Autoritățile locale afirmă că fenomenul depopulării este dificil de inversat, însă reabilitarea drumului poate ajuta la menținerea populației actuale și la generarea de noi locuri de muncă și investiții în regiune.

Vasile Raica, primar, comuna Râmeţ, județul Alba: (Ați eliberat autorizații de construcție mai mult decât de obicei?) Da, anul ăsta, anul trecut, cele mai multe.

Petruţ Bujor, primar, comuna Ponor, județul Alba: Înainte se făceau două ore jumate până la Aiud, 35 de kilometri, erau gropi, groapă după groapă, acum se face în 40 de minute.

Dan Popescu, administrator public, Consiliul Judeaţean Alba: Oferă posibilități de a vedea un peisaj extraordinar, de a te plimba cu bicicleta.

Lucrările la Transapuseana au început acum cinci ani, însă, din cauza terenului dificil, recepția finală va avea loc abia la sfârșitul acestei luni.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ți-ai pierdut telefonul? Acum îl poți depista și offline. Ce pași trebuie să urmezi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE! TOȚI SENIORII sunt VIZAȚI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro