Săptămâna viitoare vom avea de-a face cu un fenomen astronomic important, care va fi vizibil și pe cerul României. Eclipsa parțială de Lună va fi vizibilă în noaptea de 17 spre 18 septembrie și se va suprapune cu Superluna Recoltei.
Potrivit specialiștilor, în noaptea de 17 spre 18 septembrie, la ora 3.39, va începe eclipsa parțială de Lună. Fenomenul astronomic va atinge punctul maxim la ora 5.44 dimineața, când Luna se va afla total în penumbră și în proporție de 4% în umbra Pământului. Luna va fi poziționată foarte jos pe cer, în partea de sud-vest, spun astronomii.
„Eclipsa parțială de Lună se va produce în noaptea de 17 spre 18 septembrie (marți spre miercuri), atunci când Luna se va afla la granița dintre constelațiile Aquarius și Pisces. Pe tot parcursul nopții, planeta Saturn se va afla în dreapta lunii. Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbra, la ora 3:39 noaptea. În acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.
În apropierea maximului eclipsei parțiale de Lună, începând cu ora 05:30, partea de sus a Lunii va începe să aibă culoare, diferită față de partea de jos. Maximul eclipsei parțiale de Lună se va produce la ora 05:44, spre dimineață, atunci când Luna va fi în penumbră și aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest”, a explicat Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București, potrivit Digi24.
O superlună are loc atunci când Luna se află la perigeu, adică în punctul cel mai apropiat de Pământ pe orbita sa eliptică. În această poziție, Luna apare mai mare și mai luminoasă pe cerul nopții decât de obicei, datorită apropierii sale față de Pământ.
Luna Recoltei este denumirea tradițională dată Lunii pline care apare cel mai aproape de echinocțiul de toamnă (care are loc în jurul datei de 21-23 septembrie). Aceasta are o semnificație agricolă, deoarece, în trecut, fermierii foloseau lumina suplimentară a Lunii pentru a prelungi orele de muncă și a culege recoltele înainte de sosirea toamnei.
Superluna Recoltei este a doua lună plină de anul acesta, după Superluna Albastră. Aceasta se va suprapune cu eclipsa parțială. Până la sfârșitul anului, vom mai avea două Superluni: Luna Vânătorului (17 octombrie) și Luna Castorului (15 noiembrie).