09 aug. 2024 | 19:16

În ce lună se plantează vița-de-vie toamna. Schema agricultorilor pentru recolte bogate

Sfaturi pentru grădinari
În ce lună se plantează vița-de-vie toamna. Schema agricultorilor pentru recolte bogate
În ce lună se plantează vița-de-vie toamna. Schema agricultorilor pentru recolte bogate

Plantarea viței-de-vie toamna trebuie să se facă ținând cont de anumite reguli, astfel încât aceasta să se fixeze bine în sol și să reziste peste iarnă. Care este perioada optimă pentru a planta vița-de-vie și ce să faci după ce ai sădit-o, pentru a o proteja de frig.

Perioada potrivită pentru plantare

Sădirea viței-de-vie toamna este recomandată în lunile octombrie și noiembrie. Acest moment este ideal din mai multe motive. În primul rând, solul se păstrează cald din vara care tocmai a trecut, favorizând dezvoltarea rădăcinilor înainte de venirea iernii. În al doilea rând, vița-de-vie are timp să se adapteze și să stabilească o bază solidă pentru primăvara următoare. În plus, plantarea toamna permite ca aceasta să profite de umiditatea naturală din sol, care ajută la procesul de înrădăcinare.

Pentru început, solul trebuie să fie bine pregătit. Este esențial să fie un sol drenat, deoarece vița-de-vie nu tolerează excesul de apă. Se recomandă să se adauge compost sau îngrășământ organic înainte de plantare, pentru a îmbogăți solul cu nutrienți. Înainte de plantare, trebuie să săpăm gropi adânci de aproximativ 30-40 cm și lățime suficientă pentru a pune rădăcinile.

Plantarea se face la o distanță de aproximativ 1-1,5 metri între plante, pentru a le oferi suficient spațiu să se dezvolte. Rădăcinile trebuie să fie bine răspândite în sol, iar gropile se umplu cu grijă pentru a evita formarea de cavități de aer. După plantare, este important să se ude bine plantele și să se aplice un strat de mulci pentru a păstra umiditatea și a proteja rădăcinile de înghețul iernii.

Îngrijirea viței-de-vie după recoltarea strugurilor

Pentru vița-de-vie plantată în anii anteriori, toamna este momentul recoltării. După culesul strugurilor, în toamnă, vița-de-vie necesită o serie de îngrijiri pentru a pregăti planta pentru sezonul următor. Primul pas este tăierea de toamnă, care implică îndepărtarea lăstarilor vechi și a ramurilor bolnave sau uscate. Acest proces ajută la prevenirea bolilor și permite plantei să concentreze energia în lăstarii noi și viguroși. Tăierea trebuie făcută cu grijă, folosind unelte curate și ascuțite pentru a evita rănirea plantei.

După tăiere, este esențial să se aplice un strat de îngrășământ special pentru vița-de-vie, care ajută la refacerea nutrienților consumați în timpul sezonului de vegetație. De asemenea, se recomandă să se aplice un strat de mulci sau compost în jurul bazei plantei pentru a menține solul umed și a proteja rădăcinile de îngheț.

Un alt aspect important este protejarea viței-de-vie de frig. În zonele cu ierni foarte riguroase, este util să se acopere plantele cu un material protectiv, cum ar fi paie sau saci de iută, pentru a preveni daunele cauzate de îngheț. În primăvară, se mai face o tăiere la vița-de-vie, înainte de apariția primilor lăstari.

 

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Oana Ioniță riscă să își piardă fiul definitiv. A ajuns la capătul puterilor
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele au expirat!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro