01 aug. 2024 | 14:43

Minciunile de pe sticlele cu ulei de măsline: Ce conțin, de fapt, produsele contrafăcute

Utile
Minciunile de pe sticlele cu ulei de măsline: Ce conțin, de fapt, produsele contrafăcute
Minciunile de pe sticlele cu ulei de măsline Ce conțin, de fapt, produsele contrafăcute

Uleiul de măsline a început să fie folosit din ce în ce mai mult și în bucătăria românească, în ultimii ani. Chiar dacă nu are un preț deloc mic, acest tip de ulei prezintă adesea nereguli, iar consumatorii ar trebui să fie atenți la o serie de aspecte.

Neregulile din sticlele cu ulei de măsline

Autoritățile atrag atenția asupra problemelor care se pot ascunde în sticlele cu ulei de măsline, după un control efectuat la uleiuri provenind de la diverși producători. În perioada ianuarie-martie 2024, la nivelul Uniunii Europene au fost verificate mai multe tipuri de ulei și s-au depistat peste 50 de cazuri de nereguli grave în ceea ce privește calitatea acestui produs.

Specialiștii atrag atenția că unele tipuri de ulei de măsline prezintă nereguli grave, iar cazurile de fraudă și etichetele înșelătoare s-au înmulțit îngrijorător. Schimbările climatice din ultimii ani și creșterea prețului uleiului de măsline de calitate i-au făcut pe unii producători să apeleze la tot felul de metode de a păcăli clienții sau pur și simplu să fie neglijenți.

Vezi și: Ce trebuie să faci ca uleiul să nu mai sară din tigaie când prăjești cartofi. Trucul a devenit viral printre gospodine

Potrivit The Guardian, numărul produselor cu etichete incorecte, al celor contaminate cu pesticide sau chiar cioburi de sticlă s-a triplat în 2024 față de anul 2018. Autoritățile atrag atenția că doar un anumit număr de astfel de incidente sunt raportate și devin cunoscute, însă numărul real ar putea fi mult mai mare. De exemplu, se întâmplă frecvent ca uleiul să fie etichetat ca fiind extravirgin și, de fapt, să fie obținut din turte de măsline.

Ponturi pentru a alege un ulei de măsline de calitate

Poate fi dificil să cumpărăm un ulei de măsline care să fie de calitate și în care să putem avea încredere. Există însă câțiva factori după care ne putem ghida, astfel încât să nu dăm greș atunci când alegem.

  • Uleiul de măsline extra virgin (extra virgin olive oil) este considerat a fi de cea mai înaltă calitate. Acesta este obținut prin presare la rece și nu a fost tratat chimic, păstrându-și astfel toate proprietățile nutritive și gustul autentic.
  • Uleiul de măsline este cel mai bun când este proaspăt. Caută sticle pe care este menționată data recoltării sau data de producție și asigură-te că uleiul nu este mai vechi de 1-2 ani.
  • Magazinele de specialitate sau producătorii locali sunt adesea surse mai bune decât supermarketurile mari. De asemenea, poți căuta uleiuri care au primit premii sau certificări de la organizații internaționale.

Vezi și: Cu ce ulei de plajă să te dai ca să te bronzezi rapid și uniform. Trucul pe care toate femeile îl caută

  • Caută uleiuri care au certificări precum DOP (Denomination of Protected Origin) sau IGP (Indication of Geographical Protection). Acestea indică faptul că uleiul provine dintr-o anumită regiune și respectă anumite standarde de calitate.
  • Uleiul de măsline de calitate este ambalat de obicei în sticle de sticlă închise la culoare sau în recipiente din metal, pentru a proteja uleiul de lumină și a preveni oxidarea. Evită sticlele din plastic sau ambalajele transparente.
  • Dacă ai posibilitatea de a degusta uleiul înainte de a-l cumpăra, profită de această ocazie. Un ulei de măsline extra virgin de calitate ar trebui să aibă un gust fructat, cu o ușoară amărăciune. Mirosul ar trebui să fie proaspăt, amintind de iarbă tăiată sau fructe.
  • Deși nu este un indicator absolut al calității, uleiul de măsline extra virgin de calitate are de obicei un preț mai ridicat. Fii sceptic față de uleiurile foarte ieftine, deoarece acestea pot fi adesea de calitate inferioară.
  • Uleiurile de măsline din țări renumite pentru producția de ulei, precum Italia, Grecia, Spania sau Tunisia, tind să fie de calitate superioară. Citește eticheta pentru a afla mai multe despre originea uleiului.

 

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro