Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii, reprezintă una dintre cele mai importante perioade de post din calendarul ortodox. În fiecare an, acesta are o durată fixă, de două săptămâni. Perioada este dedicată purificării spirituale, pocăinței și rugăciunii, având scopul de a pregăti credincioșii pentru a celebra în mod adecvat sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
În 2024, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe data de 1 august și se încheie pe 14 august. În tot acest timp, credincioșii își purifică sufletele și se pregătesc spiritual pentru a sărbători așa cum se cuvine Adormirea Maicii Domnului.
Acest post este unul dintre cele mai scurte, dar și stricte din calendarul ortodox. El durează doar două săptămâni și începe în fiecare an în prima zi a lunii august, încheindu-se pe 14 august.
În anumite situații, precum atunci când 1 august cade într-o zi de miercuri sau vineri, postul poate fi prelungit cu o zi, conform tradiției bisericești.
În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii sunt chemați să respecte anumite reguli și să se abțină de la anumite activități pentru a-și concentra atenția asupra aspectelor spirituale. Printre principalele recomandări se numără:
Citește și Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce este interzis să faci astăzi!
Postul Adormirii Maicii Domnului este un timp de pregătire aparte, menit să ne ajute să înțelegem mai bine rolul Maicii Domnului în viața noastră și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Părintele Protopop Tofan explică, conform motivul.ro: ”E o vreme anume rânduită de Biserică ca să ne putem apropia mai mult de Dumnezeu, să ne putem apropia mai mult de Maica Domnului.”
Această perioadă de post este o oportunitate de reflecție, de întărire a credinței și de transformare spirituală, pregătindu-ne pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului într-un mod cât mai profund și autentic.
Citește și Se spune sau nu la mulți ani de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august?!