14 iun. 2024 | 17:07

Tânărul timid din imagine a schimbat România. Toți elevii îl învață pentru BAC, îți dai seama cine e?

Diverse
Tânărul timid din imagine a schimbat România. Toți elevii îl învață pentru BAC, îți dai seama cine e?
Recunoști personajul din imagine?

Tânărul educat din imagine le dă mari bătăi de cap elevilor care susține examenul de Bacalaureat. Foarte des, poeziile sale sunt subiect de BAC. Te-ai prins cine este în poză?

Cel mai trist poet român

Ei bine, este vorba de George Bacovia, unul dintre cei mai importanți poeți simboliști români. Acesta s-a născut pe 17 septembrie 1881, în orașul Bacău, într-o familie modestă. Numele său adevărat era George Andone Vasiliu, dar și-a ales pseudonimul Bacovia, inspirat de orașul natal. Poezia lui Bacovia este cunoscută pentru tonul său melancolic și atmosfera de tristețe și dezolare.

Copilăria și educația lui George Bacovia

George Bacovia a avut o copilărie marcată de sănătatea precară și de o sensibilitate accentuată, trăsături care i-au influențat puternic opera. A urmat cursurile primare și gimnaziale în Bacău, unde și-a dezvoltat interesul pentru literatură. În această perioadă, a început să scrie poezii și să fie atras de curentele literare moderne ale timpului.

După terminarea liceului, Bacovia s-a înscris la Facultatea de Drept din București, dar nu și-a finalizat studiile din cauza problemelor de sănătate și a unei depresii severe. Totuși, a intrat în contact cu mediile literare bucureștene și a început să publice poezii în diverse reviste literare, atrăgând atenția criticilor și a cititorilor.

Cariera literară

Debutul literar al lui Bacovia a avut loc în 1916, cu volumul de poezii „Plumb”. Această lucrare a fost primită cu entuziasm de public și critici, fiind considerată una dintre cele mai importante opere ale simbolismului românesc. Poezia sa, caracterizată de imagini sumbre și o tonalitate elegiacă, reflectă stările de angoasă și alienare ale poetului.

În anii următori, Bacovia a publicat alte volume de poezii, printre care „Scântei galbene” (1926), „Bucăți de noapte” (1926), și „Cu voi” (1930). Opera sa continuă să exploreze teme de singurătate, moarte și trecerea timpului, consolidându-și reputația de poet al melancoliei și al dezolării.

De-a lungul vieții, George Bacovia a fost afectat de problemele de sănătate și de episoadele recurente de depresie. A trăit o perioadă la București, unde a lucrat ca funcționar, dar și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în orașul natal, Bacău, unde se simțea mai conectat la natura melancolică a poeziei sale.

Ultimii ani de viață

George Bacovia a continuat să scrie și să publice poezii până la sfârșitul vieții sale, deși într-un ritm mai redus. Ultimul său volum, „Stante burgheze”, a fost publicat în 1946. Poetul a murit pe 22 mai 1957, lăsând în urmă o operă literară de o valoare incontestabilă.

Moștenirea lui Bacovia este profundă, influențând generații de poeți și scriitori români. Poezia sa rămâne relevantă și astăzi, fiind studiată și apreciată pentru profunzimea emoțională și pentru tehnica simbolistă deosebită. Atmosfera sumbră și temele recurente ale alienării și melancoliei din operele sale continuă să rezoneze cu cititorii moderni, confirmându-i statutul de clasic al literaturii române.

Viața lui George Bacovia, marcată de sensibilitate și boală, a fost o sursă continuă de inspirație pentru creația sa poetică. Poezia sa, cu tonuri de melancolie și introspecție, a lăsat o amprentă durabilă asupra literaturii române, asigurându-i un loc de cinste în panteonul marilor poeți ai țării.

Poezia „Plumb” de George Bacovia

„Plumb” este una dintre cele mai celebre poezii scrise de George Bacovia, considerată o capodoperă a simbolismului românesc. Publicată pentru prima dată în 1916 în volumul cu același nume, această poezie a fost rapid recunoscută pentru atmosfera sa sumbră și melancolică, reflectând perfect starea de spirit a poetului.

Context și tematică

Poezia „Plumb” este adesea interpretată ca o meditație asupra condiției umane, a singurătății și a inevitabilității morții. Titlul însuși, „Plumb”, sugerează greutatea și opresiunea, sentimentul de apăsare și de captivitate. Este un simbol al unei existențe grele și fără scăpare, fiind asociat atât cu materialul fizic greu, cât și cu senzația de povară sufletească.

Poezia este compusă din două strofe, fiecare având patru versuri. Această structură scurtă și concisă contribuie la intensitatea emoțională a poemului, permițând fiecărui cuvânt să aibă un impact maxim.

Prima strofă descrie un cimitir unde plumbul apare sub forma unor elemente de decor funerar:

„Dormeau adânc sicriele de plumb,
Și flori de plumb și funerar veșmânt —
Stam singur lângă mort… și era vânt…
Și scârțâiau coroanele de plumb.”

În aceste versuri, plumbul este prezent în sicrie, flori, coroane și veșmântul funerar, amplificând senzația de greutate și de opresiune. Vântul care suflă și scârțâitul coroanelor contribuie la atmosfera de neliniște și angoasă.

A doua strofă se mută în sfera intimă a eului liric, accentuând izolarea și deznădejdea:

„Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb și-am început să-l strig —
Stam singur lângă mort și era frig…
Și-i atârnau aripile de plumb.”

Aici, tema morții devine personală, cu referire la amorul poetului, descris ca fiind întors și având aripi de plumb. Sentimentul de frig sugerează absența vieții și căldurii umane, iar aripile de plumb indică o imposibilitate de a se elibera sau de a evada din această stare sufletească apăsătoare.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Pericol mare pentru românii cu carduri. Greșeala care le golește conturile  
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro