05 iun. 2024 | 20:04

Ce vin se pune la friptura de vită și când. Regula de aur care o frăgezește și îi dă gust bun

Sfaturi Culinare
Ce vin se pune la friptura de vită și când. Regula de aur care o frăgezește și îi dă gust bun
Când și ce vin se pune la friptură

Atunci când avem oaspeți la cină și vrem să-i impresionăm, nu trebuie doar să gătim impecabil, ci și să alegem un vin potrivit meniului. Pentru friptura de vită, de exemplu, trebuie să folosim un anumit fel de vin.

Ce vin trebuie să folosim la friptura de vită

Friptura este un preparat foarte simplu, dar trebuie respectate câteva reguli simple, astfel încât să fie suculentă, iar gustul să fie aproape de perfecțiune. Adăugarea vinului poate schimba complet gustul, dar este important să știm ce vin să alegem și când să-l adăugăm.

În primul rând, ce carne veți folosi? Iată ce vin ar trebui să alegeți, în funcție de carnea pe care o folosiți:

  • Carne de pasăre – vinuri albe seci sau demiseci;
  • Carne de porc slabă – vinuri roșii ușoare;
  • Carne de porc mai grasă – vinuri roșii seci sau demiseci mediu-corpolente;
  • Carne de rață sau gâscă – vinuri roșii mediu-corpolente;
  • Carne de vită slabă – vinuri roșii seci sau demiseci ușoare sau mediu-corpolente cu un nivel de acid ușor mai ridicat;
  • Carne de miel – vinuri roșii ușoare, fructate;
  • Carne de rață sau gâscă – vinuri roșii mediu-corpolente;
  • Carne de pește sau fructe de mare – vinuri albe seci sau demiseci;
  • Carne și preparate din vânat – vinuri roșii medii sau corpolente.

Când se pune vinul la friptură

În funcție de rețetă, vinul se poate adăuga la friptură în momente diferite. Cel mai bine este să fie inclus în etapa de macerare a cărnii și atunci când se dă friptura la cuptor, alături de restul ingredientelor.

În ceea ce privește cantitatea de vin folosită, din nou, este diferită în funcție de rețetă. De regulă, undeva la un pahar de vin normal, cel pe care l-ai consuma la o masă, este de ajuns.

Chef Sorin Bontea are o rețetă foarte gustoasă, în care adaugă vinul peste carnea deja condimentată, înainte de o da la cuptor.

„Pentru această friptură aveţi nevoie de o pulpă de miel întreagă cu os. Aceasta se împănează cu usturoi, se dă cu sare, piper şi cimbru după gust şi se aşază pe un pat de legume: ceapă verde, usturoi verde, ţelină, morcovi, foi de dafin, cozi de pătrunjel şi piper boabe.

Se stropeşte totul cu vin roşu. Încercaţi să folosiţi un vin sec, pentru că legumele sunt destul de dulci. Se dă la cuptor, la foc mic şi se lasă până când carnea se desprinde de pe os”, a explicat bucătarul.

Parteneri
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de Monica Bîrlădeanu
Redactia.ro
Sucul bogat în vitamina A care te va ajuta să scapi complet de petele de pe față
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Adelina Pestrițu a întors toate privirile la nunta Monicăi Bîrlădeanu! A ales o coafură retro și o rochie spectaculoasă, tip sirenă, cum doar la Hollywood mai vezi
Unica.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță, nuntă cu peripeții. Mulți invitați au dat plicul gol
EVZ.ro
BRomania, declarații exclusive despre iubită. Cei doi sunt împreună de aproape un an. Cât de mult s-a schimbat Fabiola
Spynews
Ordin pentru banii românilor. Amendă 10.000 lei dacă întârzii. Iohannis a semnat
Capital.ro
Monica Bîrlădeanu, nuntă de lux la Palat. Vedete de calibru, meniu de 5 stele, decor feeric. Doamne, cum a arătat tortul miresei
Avantaje
Mai MULȚI BANI la PENSIE. O NOUĂ modificare a LEGII
Mediaflux
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce etnie are Valeriu Gheorghiță, de fapt. Puțin știu acest detaliu despre soțul Monicăi Bîrlădeanu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro