Roșiile sunt plante iubitoare de nutrienți, iar pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă, este important să le oferim un îngrășământ adecvat. Îngrășămintele naturale sunt o alegere excelentă, deoarece nu doar hrănesc plantele, ci sunt și prietenoase cu mediul înconjurător. În rândurile de mai jos, veți găsi câteva rețete eficiente de îngrășăminte naturale pentru roșii.
Dacă vrei o cultură bogată, cu roade gustoase și sănătoase, trebuie să știi că există mai multe rețete de îngrășământ natural pentru roșii. Acestea nu îmbunătățesc doar calitatea solului și asigură roșiilor nutrienții necesare pentru o creștere corespunzătoare, ci sunt și prietenoase cu mediul înconjurător.
Grădinarii pricepuți știu că pentru o cultură bogată compostul face minuni. Acesta se realizează din resturi vegetale (coji de legume, frunze uscate, iarba tăiată, etc.) descompuse și îmbogățește solul cu nutrienți esențiali.
Pentru prepararea acestuia, trebuie să amesteci resturile vegetale astfel încât să asiguri o aerare bună. Apoi, compostul trebuie udat periodic pentru a menține umiditatea. În câteva luni, materiile organice se vor transforma într-un îngrășământ bogat.
La transplantarea răsadurilor de roșii, amestecă o cantitate generoasă de compost cu solul din jurul plantelor. Poți adăuga compost și la suprafața solului pe parcursul sezonului de creștere.
Spală bine cojile de ouă pentru a îndepărta orice urme de albuș, apoi lasă-le să se usuce bine. Zdrobește cojile până obții un praf fin. Cojile zdrobite se adaugă într-un vas și se acoperă cu apă. După câteva zile, strecoară soluția rezultată pentru a îndepărta bucățile mai mari de coajă.
Amestecul se diluează cu apă (1 parte de amestec la 4 de apă). Soluția rezultată se folosește pentru irigarea plantelor în fiecare săptămână sau o dată la două săptămâni.
În caz că nu știați, cenușa are un conținut ridicat de potasiu și calciu. Prin urmare, aceasta poate îmbunătăți înflorirea și fructificarea. Nu trebuie decât să presari o cantitate redusă de cenușă de lemn în jurul plantelor, iar apoi să irigi bine zona.
Este important să nu aplicăm o cantitate prea mare, pentru că astfel vom preveni alcalinizarea solului. Cenușa de lemn se poate împrăștia pe suprafața patului de plantare, în strat subțire (aproximativ 1 kg pe 10 mp). Apoi, cu ajutorul unei greble, vom încorpora cenușa în primi 10 cm de sol.
Gunoiul de grajd este un îngrășământ natural bogat în azot, potasiu și fosfor. Acesta nu doar îmbunătățește fertilitatea solului, ci ajută și la reținerea apei. Înainte de a utiliza gunoiul de grajd, este important să ne asigurăm că acesta este descompus. Asta pentru a evita arderea rădăcinilor plantelor. Poate fi amestecat cu solul în timpul pregătirii patului de plantare sau aplicat ca mulci în jurul plantelor.