România, de-a lungul anilor, a demonstrat că are o elită provenită din sistemul educațional, chiar dacă, de cele mai multe ori, nu a avut nici infrastructura necesară. Dar, toate astea se pre că se vor schimba, odatăcu construcția unuia dintre cele mai mari campusuri educaționale din Europa de Est, iar bijuteria care apare lângă București se va construi la standardele europene.
Infrastructura educațională din România a avut, din păcate, mult de suferit, mai ales în perioada comunistă, deși chiar și la acea vreme, România dădea lumii o adevărată elită, care astăzi activează în mari centre universitare, sau ca specialiști în diferite domenii.
După 1990, odată cu intrarea într-o așa-zisă democrație, România avea nevoie de reforme, dar mai ales de noi centre educaționale de anvergură, adresate atât celor din preuniversitar, precum și celor din sistemul universitar românesc, dar din păcate au fost puține astfel de demersuri.
Dar asta este pe cale să se schimbe, odată cu anunțul referitor la bijuteria care apare lângă București, cel mai mare campusu educațional din Europa de Est, construită în jurul fericirii copiilor.
Anunțul despre viitorul campus educațional avea să-l facă Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, întro postare pe rețelele de socializare:
„Consiliul Județean Ilfov – condus de Hubert Thuma – și administrația liberală de la Măgurele construiesc cel mai mare campus educațional din Estul Europei! PNL a susținut mereu investițiile în educație, asigurând resurse pentru un sistem competitiv și aliniat la standardele europene.”
Viitoarei construcții din orașul Măgurele i s-au alocat deja sumele, precum și suprața de teren pe care va fi construită, fiind vorba de nu mai puțin de 27 ha de teren. Întreg complexul, așa cum se precizează în textul publicat, va deservi 2.500 de elevi și peste 10000 de preșcolari.
„Dotările moderne includ 500 de spații de cazare, cantine, săli de sport, un bazin de înot, o bibliotecă și spații pentru spectacole și evenimente. Respectând principiile sustenabilității, campusul va fi construit cu tehnologie NZeb, asigurând un consum energetic aproape nul.”, se mai arată în textul publicat.
Campusul educațional, mai spune președintele CJ Ilfov, va mai dispune și de alte facilități, precum săli și terenuri de sport, un bazin de înot, precum și o bibliotecă extrem de mare, săli de spectacole și dedicate evenimentelor educaționale și culturale. Nu au fost uitați nici copii cu nevoie speciale, Hubert Thuma menționând că „va include facilități pentru copiii cu nevoi speciale.”
Fără a se preciza care este valoarea proiectului și a construcției propriu-zise, ceea ce se știe cu siguranță, din declarațiile făcute de președintele CJ Ilfov, este că va fi cel mai mare campus educațional din Europa de Est, și că, în cele din urmă, acest campus „Va aduce beneficii enorme pentru comunitatea locală și națională!„:
„Scopul nostru este să oferim o educație de calitate, care să pregătească elevii pentru provocările viitorului. Acest campus școlar modern va deveni o comoară în orașul Magurele, în județul Ilfov, un adevărat centru de excelență și o pepinieră pentru întreaga țara.”, a mai precizat președintele CJ Ilfov.
Nu se știe pentru moment nici când vor demara lucrările de construire a campusului și nici termenul limită de a deschide locația.