Atunci când suntem pe grabă, și nu avem timp foarte mult la dispoziție, apelăm la lucrurile instant, așa cum sunt și plicurile de ceai. Numai că, așa cum este revelat de cele mai recente studii, vorbim despre adevărul înfiorător despre plicurile de ceai, iar mulți români nu știu ce beau, de fapt.
Mulți dintre noi folosesc acest tip de băutură instant, tocmai din lipsa de timp, dar în realitate lucrurile nu stau bine deloc, când vorbim de plicurile de ceai. De altfel, recentele studii, unul dintre ele publicat în „Environmental Science & Technology” a scos la iveală secretul pliculețelor de ceai, cantitatea alarmantă de microplastice prezente în plicurile de ceai din plastic.
Știrile despre materialele plastice din pliculețele de ceai, vin ca urmare a unui raport din 2019, care a raportat că prepararea unui pliculeț de ceai standard care conține materiale plastice la 95 de grade eliberează un număr alarmant de 11,6 miliarde de microplastice și 3,1 miliarde de nanoplastice într-o singură ceașcă. Asta înseamnă un total combinat de 14,7 miliarde de microplastice și nanoplastice într-o singură ceașcă de ceai.
Este halucinant să ne gândim la câte dintre aceste particule mici de plastic sunt consumate pe parcursul unei zile, săptămâni, luni sau ani, și mai ales pentru cei dintre noi care aleg să bea ceai pentru a contribui la sănătatea și bunăstarea noastră.
Cercetătorii care au participat la studiu au efectuat un test inițial de toxicitate pe nevertebrate, care a arătat că au apărut modificări comportamentale și de dezvoltare atunci când acestea au fost expuse la aceste particule minuscule din pliculețele de ceai.
Impactul real al acestor microplastice este necunoscut. Cu siguranță sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina adevăratul impact al pungilor de ceai din plastic asupra sănătății noastre.
Din fericire, vremurile se schimbă, iar conștientizarea cu privire la microplasticele din pungile de ceai s-a răspândit în întreaga lume și mulți consumatori au răspuns demonstrând puterea banilor lor prin alegerea mărcilor care oferă pungi fără plastic.
O altă descoperire, aproape șocantă, este descoperirea făcută de cercetători din care reiese că în pliculețele de ceai a fost descoperit ADN-ul a 400 de specii de insecte. Cercetătorii germani, cei care au făcut această descoperire, spun că e nevoie de timp pentru a constata care sunt efectele asupra organismului:
„Avem nevoie de o serie cronologică pentru a înțelege cum s-au schimbat insectele.
Când au fost publicate pentru prima dată studiile privind declinul insectelor, mulți oameni s-au plâns că nu există date reale pe termen lung.
Avem o bancă de specimene și se colectează frunze de la diferiți copaci din Germania.”
Cercetătorii spun că au cumpărat pliculețe de ceai și ierburi de la un magazin alimentar și au testat frunzele uscate și ambalate pentru a detecta rămășițe minuscule de ADN, o metodă numită analiză a ADN-ului ambiental sau eADN.
În studiul lor recent, publicat în Biology Letters, echipa a găsit urme a peste 1200 de specii diferite de artropode în urma analizei a doar patru plante de mușețel, mentă, ceai și pătrunjel.
„Această metodă poate fi aplicată la orice plante uscate, ceea ce o face un instrument potențial neprețuit pentru monitorizarea speciilor de insecte pe cale de dispariție și pentru urmărirea răspândirii dăunătorilor din culturi.
Sunt cel puțin 400 de specii descoperite prin această metodă de verificare.”
Julie Lockwood, un ecologist de la Universitatea Rutgers care nu a fost implicată în acest studiu, subliniază că compararea ADN electronic din materia vegetală veche și nouă ar putea, de asemenea, ajuta oamenii de știință să descopere când o specie de insecte a fost introdusă pentru prima dată, intenționat sau nu, într-o zonă nouă.