România este o țară cu multe resurse, dar preferăm să importăm multe produse. Unele produse foarte consumate de români care lipsesc rareori din bucătărie sunt importante cu mai mult de 30%.
Piața laptelui a fost într-o continuă scădere din cauza inflației, iar consumul a scăzut treptat în ultimii doi ani. Cu toate acestea, în primele luni ale acestui an, procesatorii au produs mai mult, dar plusul se reflectă în importul materiei primă.
Cantitatea de lapte brut importat în primele două luni din 2024 a crescut cu 34,3% față de perioada similară a anului trecut. Pe de cealaltă parte, cantitatea colectată de la fermele locale s-a majorat cu doar 4,8%.
Cel mai mare cumpărător de lactate este Hochland. În același timp, importurile unităților de procesare s-au majorat cu 40,5%, laptele colectat a fost cu 7,6% mai mult, dacă am compara luna februarie 2024 cu cea din 2023.
„România nu produce nici o treime din laptele materie primă din produsele lactate ce se consumă din România. Restul se aduce din import fie direct ca produs procesat fie ca lapte destinat procesării”, a explicat pentru Economica Daniel Frei, președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP.
România a importat în prima lună din acest an circa 20.500 de tone de lapte și smântână din lapte în valoare de 13,7 milioane de euro, cu circa 18,9% mai mult față de ianuarie 2023, potrivit datelor INS. Din acest total, cele mai multe produse au venit din Ungaria, Cehia și Polonia.
Atunci când vine vorba despre producția locală, aceasta este constantă. Daniel Frei a precizat că laptele importat poate fi mai ieftin decât cel produs de noi, trendul fiind unul negativ în toată Uniunea Europeană.
„Prețurile (de la poarta fermelor mari românești – n.red.) sunt în scădere pentru că și pe piețele internaționale prețul spot este în scădere. Chiar dacă în cazul nostru, vorbim despre contracte, ne influențează pentru că procesatorii vor să schimbe contractual prețul la fiecare două luni”, a mai precizat fermierul.
Potrivit datelor INS, cel mai mult lapte vine de la Hochland România, urmată de Delaco Distribution S.A și Lacto Food S.R.L.