18 mart. 2024 | 19:58

Acces gratuit pentru tinerii sub 18 ani în România. Senatul a adoptat legea

News
Acces gratuit pentru tinerii sub 18 ani în România. Senatul a adoptat legea
Acces gratuit pentru tinerii sub 18 ani în România. Senatul a adoptat legea

Surprize mari pentru tinerii din România. Senatul a adoptat o lege specială, care le oferă acestora acces gratuit în cele mai interesante locuri din țară. Cine sunt cei ce pot beneficia de gratuitate și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.

Acces liber pentru tinerii români

Vești bune pentru români. Senatul a aprobat tacit un proiect inițiat de parlamentarii liberali, care permite accesul gratuit pentru copiii și tinerii sub 18 ani la muzee și colecții publice de drept public aflate în subordinea autorităților publice locale și centrale.

Muzeele sunt instituții culturale și educaționale care oferă oportunități excelente de învățare, iar accesul gratuit la acestea ar încuraja tinerii să exploreze lumea artei, istoriei, științei și culturii. Această experiență ar putea încuraja curiozitatea și învățarea continuă, motiv pentru care autoritățile au luat această măsură.

Potrivit senatorului Gigel Ştirbu, iniţiator al acestui proiect, consideră necesară vizita la muzeu și alte instituții de acest fel, în special în cazul celor tineri, în plin proces de dezvoltare.

Cum au luat autoritățile această decizie

Muzeele păstrează cultura și patrimoniul național și global, motiv pentru care tinerii ar trebui să aibă acces gratuit la aceste instituții de cultură. Conform lui Ştirbu, tinerii ar trebui să aibă acces la aceste resurse pentru a înțelege și aprecia moștenirea culturală a societății lor, precum și a altor culturi.

Mai mult, oficialul consideră că o vizită la muzeu este și o șansă de socializare pentru tineri. În contextul în care tinerii sunt foarte prinși de tehnologie și petrec foarte mult timp în fața ecranelor, astfel de activități culturale sunt un impuls pentru cei tineri.

Astfel, dacă vor putea pătrunde în orice astfel de instituție fără niciun cost, autoritățile cred că vor face tot mai multe vizite în acest sens.

„Accesul gratuit la muzee poate ajuta la reducerea inegalităţii sociale. Tinerii din familii cu resurse financiare limitate nu ar trebui să fie excluşi de la experienţe culturale şi educative importante din cauza costurilor. Muzeele pot promova integrarea socială şi diversitatea culturală.

Prin oferirea de gratuitate tinerilor, se pot atrage persoane din diverse grupuri demografice, ceea ce poate contribui la promovarea unui mediu mai inclusiv şi deschis. De asemenea, muzeele pot servi ca locuri pentru discuţii şi dezbateri pe teme culturale, istorice sau sociale.

Prin facilitarea accesului tinerilor la aceste instituţii, se poate promova implicarea civică şi conştientizarea problemelor actuale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii muzeelor şi a colecţiilor publice 311/2003 va fi supusă dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Teren de casă gratuit pentru tineri

Teren disponibil gratuit pentru tinerii care doresc să construiască o casă. Legea nr. 15/2003, republicată, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală guvernează atribuirea terenurilor pentru cei ce îndeplinesc mai multe condiții.

Pentru a primi un loc de casă gratuit, tinerii trebuie să aibă 18 ani și să nu aibă mai mult de 35 de ani. În prezent, legislația permite tinerilor să obțină o suprafață de teren de proprietate personală care variază între 250 mp și 1.000 mp în comunele și satele care aparțin unităților administrativ-teritoriale. Limita maximă a fost de 500 mp până în 2013.

O cerință suplimentară a programului este ca tinerii să înceapă construcția în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o finalizeze în termen de trei ani de la obținerea autorizației de construire, respectând reglementările de urbanism stabilite prin autorizare. Datorită procesului-verbal de recepție a lucrărilor eliberat de Compartimentul de urbanism, se consideră că construcția a fost finalizată la data respectivă.

Documentele de care ai nevoie pentru a depune acest dosar la primărie sunt:

  • copie de pe certificatul de naştere al solicitantului şi al soţului/soţiei/copii, dacă este cazul. Pentru părintele singur care are în întreţinere copii se va depune o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că minorii se găsesc în întreţinerea acestuia;
    copie de pe actul de identitate al solicitantului şi al soţului/soţiei, dacă este cazul;
  • copie de pe certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
  • declaraţia solicitantului, respectiv a soţului/soţiei, după caz, autentificată la notarul public, pe propria răspundere că nu deţine sau nu a deţinut în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe, atât în localitatea unde face solicitarea, cât şi în alte localităţi;
  • dovada calităţii de salariat cu contract individual de muncă;
  • dovada calităţii de asociat sau administrator societate comercială (certificat constatator eliberat de Registrul Comerţului);
  • dovada calităţii de persoană fizică autorizată în baza O.U.G. nr. 44/2008/ certificat fiscal de la Administraţia financiară, copie certificat de înmatriculare;
  • copie act de studii (diplomă);
  • adeverinţă de la locul de muncă privind venitul net realizat de către solicitant și soţ/soţie, după caz, sau alte documente justificative care fac dovada veniturilor obținute din administrare/asociere societăți comerciale, PFA, II sau IF;
  • certificat de atestare fiscală din care să rezulte că nu are datorii la bugetul local (solicitantul, soţul/soţia, după caz);
  • extras de cont / preaprobare financiară / contract de finanțare din partea unei instituții bancare cu privire la faptul că solicitantul deține suma de minim 50.000 lei sau echivalent în euro / este eligibil pentru obținerea unui credit în vederea construirii locuinței, cu suma de minim 50.000 lei sau echivalent în euro;
  • cazier judiciar soţ şi soţie;
  • declaraţia solicitantului, autentificată la notarul public, pe propria răspundere, privind indicatorii de energie primară și emisii CO2 asumați la realizarea locuinței.
Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Maria Ciobanu, la răscruce. A trecut prin momente crâncene
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Ora de vară va fi utilizată permanent
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro