Vești bune pentru românii care lucrează în Austria sau Italia! Unii salariați pot beneficia de al 13-lea și al 14-lea salariu. Banii se dau înainte de concediul din vară și înainte de sărbătorile de iarnă.
Angajații din Austria pot beneficia de două plăți speciale suplimentare pe parcursul anului. Acestea semnifică al 13-lea și al 14-lea salariu. Așadar, salariații au privilegiul de a primi o recompensă financiară substanțială în vară și în iarnă, pe lângă cele 12 salarii.
Totuși, orele suplimentare și bonusurile pot influența cuantumul acestor plăți speciale. Spre exemplu, bonusurile de Crăciun sunt adesea transferate în noiembrie sau decembrie, iar salariul extra pentru vară este oferit în iunie sau iulie. Pe de altă parte, există și variante în care aceste plățite sunt distribuite o dată la trei luni, în funcție de companie, conform ziarulromanesc.at.
Practica unui salariu în plus este întâlnită și în în Italia, unde se acordă un salariu adițional cunoscut sub denumirea de „quattordicesima”. Însă acest bonus se dă doar anumitor categorii de angajați și pensionari.
Conform legislației, pensionarii care încasează o pensie mai mare de 18.000 de euro pe an nu vor beneficia de al 14-lea salariu. În schimb, cei care pot prima sumele cuprinse între 366 – 655 de euro sunt persoanele care au pensie pentru limită de vârstă, pensie de pensionare, pensie anticipată, pensie obișnuită de invaliditate, pensie de urmaș.
De acest beneficiu se pot bucura și angajații din farmaciile private, cei de la furnizorul italian de servicii poștale Poste Italiane și cei care lucrează în servicii de supraveghere și fiduciare.
Regimul de muncă „Fly-in-Fly-out, pe scurt FIFO, este un aranjament de lucru popular în industria minieră, a construcțiilor, a petrolului și a gazelor naturale, în care angajatorii îi transportă temporar pe angajați la locul de muncă pentru turele de lucru, în general una sau două săptămâni, și îi aduc înapoi acasă în zilele libere.
De regulă, angajații în sistemul FIFO trebuie să lucreze ore îndelungate, de până la 12 ore, în schimburi de până la 12 ore, cu un timp de repaus minim. Modalitățile obișnuite de organizare a programului de lucru includ șapte zile de lucru, urmate de șapte zile libere sau 14 zile de lucru, urmate de 14 zile libere. Salariul pentru munca FIFO poate fi plătit cu zeci de mii de euro, pentru a compensa inconvenientul de a fi departe de casă și orele lungi de lucru.
„Munca FIFO are multe avantaje personale și financiare, cu un impact surprinzător de pozitiv asupra stilului de viață, finanțelor și carierei. Deseori, angajații FIFO pot beneficia de salarii mai mari, condiții de muncă mai bune și mai multe oportunități de avansare în carieră.”, spun directorii de firme care practică acest tip de angajări.