12 dec. 2023 | 19:23

Motivul arestării lui Cătălin Cherecheș în Germania. De ce se tem autoritățile din Munchen

Politică
Motivul arestării lui Cătălin Cherecheș în Germania. De ce se tem autoritățile din Munchen
Cătălin Cherecheș, fost primar al orașului Baia Mare

Florian Weinzierl, procuror-șef la Parchetul din Munchen, a oferit mai multe clarificări privind procesul de extrădare a fostului primar Cătălin Cherecheș din Germania către România. Această declarație vine în contextul deciziei Tribunalului Regional Superior din Munchen, care a dispus reținerea în vederea extrădării la cererea Parchetului din München, în data de 8 decembrie 2023.

Autoritățile din Germania, măsuri ridicate de securitate privind reținerea lui Cătălin Cherecheș

Florian Weinzierl a explicat că această hotărâre implică menținerea în arest a persoanei persecutate pentru a asigura posibilitatea unei eventuale extrădări în România, subliniind că riscul existent de evadare a fost unul dintre motivele fundamentale ale acestei decizii.

Deși reținerea în vederea extrădării este deja în vigoare, procurorul-șef Weinzierl a subliniat că Tribunalul Regional Superior va trebui să decidă ulterior cu privire la chestiunea admisibilității extrădării.

Această etapă a procedurii va examina argumentele și detaliile prezentate de părți, inclusiv cele ale avocaților lui Cătălin Cherecheș, în ceea ce privește legalitatea și pertinența cererii de extrădare.

Acest aspect indică faptul că, deși reținerea a fost dispusă, procesul complet de extrădare nu a fost încă finalizat și că mai sunt etape judiciare de parcurs înainte de a se lua o decizie finală privind acest aspect.

Fostul primar Cătălin Cherecheș este cercetat pentru anumite infracțiuni în România, iar autoritățile române au emis un mandat de arestare.
Cu toate acestea, procedurile legale și deciziile instanțelor judiciare sunt esențiale în determinarea statutului său juridic și a direcției pe care va lua acest caz.

„La 8 decembrie 2023, Tribunalul Regional Superior din Munchen a dispus reținerea în vederea extrădarii la cererea Parchetului din München.

Aceasta înseamnă că persoana persecutată trebuie să rămână în arest pentru a asigura o eventuală extrădare în România; motivul reținerii este riscul existent de evadare.

Curtea Regională Superioară va trebui să decidă doar la o dată ulterioară chestiunea relevantă a admisibilității extrădării.”, transmite reprezentantul Parchetului din Munchen.

CITEȘTE ȘI: Cum încearcă fostul primar Cătălin Cherecheș să scape de închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă astăzi cererea de strămutare a dosarului

Ce pași urmează în dosarul fostului edil al orașului Baia Mare

În contextul procesului de extrădare a fostului primar Cătălin Cherecheș din Germania către România, se deschide o nouă etapă crucială. În cadrul procesului, instanța va examina condițiile închisorii din România, iar aspectul pronunțării așa-numitei sentințe în lipsă va fi, de asemenea, luat în considerare.

Conform procedurilor judiciare, analiza condițiilor din închisorile românești va fi realizată din oficiu, având în vedere îngrijorările privind standardele și tratamentul deținuților.

Această evaluare reprezintă un aspect important în decizia finală privind extrădarea, iar instanța va trebui să determine dacă condițiile din penitenciarele românești respectă normele internaționale.

Un alt element esențial în procesul de extrădare îl reprezintă analiza existenței unei sentințe în lipsă în cazul lui Cătălin Cherecheș.

În timpul acestei etape, instanța va stabili dacă inculpatul a fost prezent la toate ședințele de judecată și dacă au fost respectate procedurile legale.  În caz contrar, s-ar putea impune îndeplinirea unor cerințe suplimentare.

De asemenea, se menționează că, în ciuda eventualelor probleme legate de sentința în lipsă, acest aspect nu împiedică fundamental procesul de extrădare.

CITEȘTE ȘI: Cătălin Cherecheş schimbă placa. Fostul edil ar fi fost păcălit să fugă din ţară, totul despre strategia de apărare

Procurorii de la Parchetul din Munchen au solicitat deja autorităților române informații suplimentare cu privire la aceste aspecte până la începutul lunii ianuarie 2024, cu scopul de a aduna toate detaliile necesare pentru procedura legală în desfășurare.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro