În urma întâlnirii desfășurate în China, între Viktor Orban și Vladimir Putin, au apărut discuții și păreri controversate în rândul cetățenilor unguri. În timp ce unora nu li se pare nimic ieșit din comun, o mai mare parte a populației consideră că discuțiile dintre cei doi și afirmațiile făcute de premierul ungur sunt de neiertat.
Premierul ungar Viktor Orban a fost, recent, în atenția publicului, în urma unei declarații percepute ca fiind pro-rusă, în care a descris invazia Ucrainei drept o „operațiune militară.”
Conform unui sondaj realizat de Institutul Publicus, cetățenii ungari au o părere împărțită cu privire la această declarație și la întâlnirea premierului cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc la Beijing.
Potrivit sondajului, 91% dintre intervievați au auzit despre această întâlnire a lui Viktor Orban cu Vladimir Putin, iar situația a stârnit interesul publicului. În acest caz, opiniile sunt împărțite, însă o mare parte parte din cetățenii ungari critică afirmațiile lui Orban, cât și întâlnirea cu liderul rus, în timp ce alții consideră acest lucru nu reprezintă nicio problemă, potrivit cotidianului maghiar Nepszava, citat de Rador Radio România.
Astfel, sondajul realizat pe această temă a dezvăluit că 52% dintre respondenți au considerat întâlnirea dintre cei doi oficiali ”inacceptabilă”, în timp ce un procent de 35% de cetățeni a susținut că este acceptabilă. Aproximativ 13% dintre intervievați nu au răspuns.
Un aspect important scos în evidență de acest sondaj este influența preferințelor politice, care schimbă percepția oamenilor asupra acestei întâlniri Astfel, Modul în care cineva etichetează întâlnirea cu liderul rus este puternic determinat de orientarea sa politică.
Rezultatele acestui sondat demonstrează încă o dată că politica externă și deciziile legate de relațiile cu Rusia rămân subiecte de dezbatere și preocupare în societatea maghiară.
Opinia publică din Ungaria pare să fie puternic influențată de evenimentele din imediata vecinătate, precum războiul ruso-ucrainean, conform sondajului realizat de Institutul Publicus .
Rezultatele sondajului indică faptul că, 54% din populația ungară consideră că acest conflict are un impact mai semnificativ asupra prezentului și viitorului apropiat al țării, în timp ce doar 10% dintre respondenți cred că conflictul israelo-palestinian are un efect mai mare. De asemenea, 21% dintre cei chestionați susțin că ambele conflicte au un impact negativ asupra Ungariei.
Acest sondaj reflectă preocuparea majorității cetățenilor ungari față de conflictul ruso-ucrainean, care are loc în apropierea granițelor țării lor. Este o dovadă a impactului pe care evenimentele geopolitice regionale îl pot avea asupra percepției și preocupărilor cetățenilor.
Este important de subliniat că această preocupare poate influența politica externă a Ungariei și relațiile acesteia cu alte state și organizații internaționale, având în vedere contextul complex și dinamic al relațiilor internaționale din Europa de Est și din întreaga lume.