01 nov. 2023 | 18:38

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică dur Halloween-ul. Ce spune Vasile Bănescu despre sărbătoare: ”o veselă mascaradă”

Diverse
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică dur Halloween-ul. Ce spune Vasile Bănescu despre sărbătoare: ”o veselă mascaradă
”Halloween - încă un prilej de joacă puerilă” - Vasile Bănescu

În noaptea de 31 spre 1 noiembrie peste tot în lume a fost sărbătorit Halloween-ul. Dar, cum nu este decât o sărbătoare împrumutată, multe voci critică în termeni duri acest moment din an, printre acestea și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care critică dur această sărbătoare.

Câți bani castiga comercianții de Halloween în Europa

Efectul Halloween determină o supraperformanță a acțiunilor globale între octombrtie și noiembrie, iar randamentele pieței de acțiuni pentru cele șase luni care au urmat Halloween-ului au fost în medie de 8,5%.

Vezi aici: Loredana Groza, costumație specială de Halloween. Fanii au fost impresionați FOTO

Este opusul faimosului adagiu care îndeamnă ”vinde în mai și apoi pleacă”, datorită randamentelor slabe între mai și octombrie, iar vacanțele, sezonul cumpărăturilor de Crăciun și optimismul de primăvară contribuie, spun specialiștii.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică dur Halloween-ul. Ce spune Vasile Bănescu despre sărbătoare o veselă mascaradă

Efectul Halloween determină o supraperformanță a acțiunilor globale între octombrtie și noiembrie

Inclusiv în România retailerii, mai mari și mai mici, au avut în perioada premergătoare Halloween-ului, tot felul de promoții și campanii cu care și-au atras clienții care au cumpărat consistent pentru petrecerea dins eara de 31 octombrie.

Voci din spațiul public critică sărbătoarea

Deși extrem de populară în Occident și dincolo de Ocean, în România de după 1990 sărbătoarea a pătruns relativ greu, fiind primită cu o anumită circumspecție.

Dar, în anii care au urmat, în cele din urmă a devenit o obișnuință în rândul românilor, mai ales pentru amuzamentul și dsitracția celor mici.

Citește și: Cum s-a deghizat Prima Doamnă a SUA. Invitaților nu le-a venit să-și creadă ochilor când au văzut-o

Dar, cu toate astea, există și azi voci care critică momentul, iar așa cum declara pentru Playtech Știri și Preotul Mirea Vîrtejanu, ”Nu este o sărbătoare cu binecuvântare de la Dumnezeu”.

”Nu poți să consideri această sărăbtoare ca fiind o sărbătoare religioasă, oricum nu are de-a face cu cultul morților, la români, noi avem sărbătoarea noastră, ”Sâmbăta Morților”, care este pe 4 noiembrie.

Această sărbătoare, Halloween, nu se trăiește, se consumă, a fost importată, ca să-și vândă ei toate costumele alea, înfricoșătoare, dar și ca să facă voia diavolului, copiii să ceară să li se cumpere costume cu urătănii.

Văd că părinții le fac voia, nu opun rezistență. Iar, apoi, copiii devin irascibili, nu mai pot dormi noaptea, visează urât, au coșmaruri. Și asta pentru că nu este o sărbătoare cu binecuvântare de la Dumnezeu.”, spune Preotul Mirea Vîrtejanu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică dur Halloween-ul. Ce spune Vasile Bănescu despre sărbătoare o veselă mascaradă

Au fost 3 zile de petrecere la castelul lui Dracula, de Halloween

Vezi aici: Avertisment pentru părinții care își lasă copiii la petrecerile de Halloween

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică dur Halloween-ul

În contextul acestei zile, inclusiv Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, critică dur Halloween-ul, spunând că, de fapt, ”cultul morţilor în creştinism presupune rugăciunea pentru sufletele acestora, nu o veselă mascaradă menită să pună pe fugă spiritele rele.

Mergând mai departe cu modul critic de abordare al acestei sărbători, Vasile Bănescu mai spune că:

”Acestea sunt ţinute la distanţă prin credinţa în Hristos, post şi rugăciune. Halloween – încă un prilej de joacă puerilă în „societatea spectacolului” inundată de „cultura divertismentului”.

Nu chiar una de cea mai bună calitate”, spune acesta, amintind că „creştinismul e sobru, nu sumbru, vitalist, nu morbid, interesat de adevăr, nu de mituri, preocupat de schimbarea/ îndreptarea lăuntrică a omului spre eliberarea acestuia din zona de arest a patimilor, de libertatea reală, de frumuseţea morală. Aceea care va salva lumea…”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică dur Halloween-ul. Ce spune Vasile Bănescu despre sărbătoare o veselă mascaradă

”Cultul morţilor în creştinism presupune rugăciunea pentru sufletele acestora”

Află despre: Ce înseamnă expresia Trick or treat. Cum a apărut celebra zicală americană 

Deși un prilej de distracție, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, Halloween-ul este deja o petrecere împământenită și în societatea românească, fie că ne place sau nu asta, chiar și cu criticile dure din partea unor voci importante.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Maria Ciobanu, la răscruce. A trecut prin momente crâncene
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Ora de vară va fi utilizată permanent
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro